Vranjska Banka – Frulicama kreiraju svoju muzičku nastavu

Izvor: juGmedia, 22.Apr.2016, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjska Banka – Frulicama kreiraju svoju muzičku nastavu

VRANJE – Učenici petog razreda Osnovne škole „Predrag Devedžić“ u Vranjskoj Banji po mnogo čemu se slični svojim vršnjacima ali ih od ostalih petaka u Srbiji izdvaja ljubav prema fruli.

Njih pedesetak, kao jedinstveni dečiji orkestar koji svira blok flautu, osim na redovnim časovim muzičke kulture, uspešno nastupa i na školskim priredbama.

Nastava muzičke kulture u ovoj osnovnoj školi odvija se >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kroz pevanje, slušanje klasične muzike, sviranje na frulicama kroz dečje muzičko stvaralaštvo. Zadatak ovakvog obrazovanja je da podstiče različite vidova razvoja deteta i produbi ljubav prema muzici.

Sveta Đorđević, profesor muzičke kultura, kaže da su petaci iz Vranjske Banje, jedni od malobrojne dece, južno do Vojvodine koji ovaj duvački instrument imaju u svom obrazovnom sistemu.

„Po programu za muzičku kulturu, postoje dečiji orkestri, to su orkestri blok flaute. Svi veliki gradovi severnije od Niša imaju orkestre. Mislim da deca lepo prihvataju ovaj instrument, u početku je bio problem sa roditeljim dok odsviraju prvu pesmicu, ali posle toga usledi oduševljenje svih“ kaže njihov profesor i dodaje da su u početku njegove kolege bile nepoverljive po pitanju organizovanja ovakve nastave ali su nakon prvog nastupa te predrasude nestale.

Iako se frule prave od drveta, naš obrazovni sistem naleže korišćenje plastičnih, takozvane blok flaute koje deca sama kupuju.

Deca iz folklornih sekcija, već u početku imaju potpuno otvoreni odnos prema ovom starom instrumentu koga mnogi vezuju za pastire i srpske korene, dok ostala prihvataju ovakav vid nastave muzičkog tek nakon odslušavanja našeg velikog virtuoza na fruli, Bore Dugića.

Sviranjem na dečijim instrumentima učenici stiču osnovna saznanja o muzičkim instrumentima i razvijaju ljubav prema muzici uopšte. Učešćem u aktivnom muziciranju, dete razvija osećaj o ličnoj vrednosti i odgovornosti funkcionisanja tima, što je uspeh za čitav kolektiv.

(Kraj)mig

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.