Vranjanac trenira albanske fudbalere

Izvor: JUGpress.com, 25.Avg.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranjanac trenira albanske fudbalere

VRANJE

Marko Jovanović Žuća, fudbalski trener iz Vranja svoju karijeru, nakon Kine , nastavlja u Albaniji.

U klubu Luftetari iz Đirokastre koji igra u najjačoj albanskoj Super ligi, radi kao pomoćni trener Mladenu Milinkoviću.

Za Jovanovića sportski stručnjaci kažu da je jedan od najtelentovanijih i najobrazovanijih mladih trenera.

JUGpress : Kako je izgledao tvoj životni put…od dečaka >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << koji je igrao fudbal do profesionalnog trenera?

Po završetku srednje škole, odlazim u Beograd gde sam diplomirao na Sportskoj akademiji u klasi profesora Aleksandra Lukmana. Nakon toga završio sam za „B“ i „A“  UEFA licencu UEFE kao jedan od najmlađih trenera.

Prvi trenerski posao obavljao sam pune tri godine u OFK Vranje. Imao sam i svoju školu fudbala „Milan Vranje“ koja je brojala oko 50 dečaka. Nakon zatvaranja škole, sva deca su u dogovoru sa koordinatorom Jocom Ristićem prekomandovana u FK „Dinamo“.

Sledeća stanica bili su Beograd i Novi Sad. Kao trener analitičar u moskovskom „Instatfudbalu“ za prostor Balkana radio sam analize „Rubinu“ iz Kazanja i „Vojvodini“ iz Novog Sada i povremeno još nekim našim superligaškim klubovima.

U rodni grad vratio sam se 2013. godine kao pomoćni trener u prvom timu a uporedo sam vodio i selekciju pionira koju su tada činile generacije rođene 1998. i 1999. godine, po meni dve najtelentovanije generacije u istoriji Dinama. Sa nizom od 13 pobeda u 13 odigranih utakmica sa suzama sam se rastao sa tom decom, jer se moje fudbalske ideje i stavovi nikako nisu slagali sa upravom i rukovodstvom kluba.

Na poziv mog velikog prijatelja i mentora sa licenci Saletom Nikolićem otišao sam u „Radnik“ iz Surdulice koji je tada bio u nezavidnoj situaciji i na poslednjem mestu na tabeli. Mnogi su tada predviđali ekspresni povratak „Radnika“ u Srpsku ligu, a ta predviđana su se i ostvarila.

To je bila godina za pamćenje i istoriju, ulazak „Radnika“ u Super ligu pod vođstvom mog današnjeg šefa Mladena Milinkovića. U ovom klubu sam ostao do 23. superligaškog kola i najave novog istorijskog uspeha „Radnika“ i plasmana u Plej Of SLS pod vođstvom trenera Miloša Veselinovića. E tek onda sledi poznati deo priče. U februaru odlazim u Kinu, u jedan od najlepših svetskih gradova Šangaj. Nisam se dugo zadržao tamo jer sam zbog teških klimatskih uslova imao zdrastvenih problema. Poziv Mladena Milinkovića da mu budem asistent u albanskom superligašu Luftetariju iz Đirokastre prihvatio sa oberučke i nisam pogrešio.

JUGpress :Kako se rodila ljubav prema fudbalu?

Prva igračka posle cucle bila mi je bubamara baš ona prava crno bela. Čak na svakoj slici još kao beba držim je u rukama. Za to su krivi moji roditelji….pitam se šta bi bilo da su mi kupili lekarske slušalice….verovatno bih postao doktor.

JUGpress :Da li se sećaš svojih prvih fudbalskih koraka?

Naravno. Nisam mogao dva dana da spavam posle toga. Prvo sam igrao sa OFK „Soko“ a ubrzo i za FK „Dinamo“.

JUGpress :Kako to da si veoma mlad znao čime želiš da se baviš?

Fudbal je sve vreme bio jedina opcija. Problemi sa zdravljem i povrede su me dosta omele tako da sam brzo shvatio da od igračke karijere neće biti ništa i krenuo sam da se spremam za trenerski posao veoma rano.

JUGpress : Šta je sve bilo potrebno da bi postao profesionalni fudbalski trener?

Da bi postao fudbalski trener potrebno je dosta toga. Ali je presudno obrazovanje, lični karakter, kreativnost, iskustvo i fanatizam u radu.

JUGpress :Da li je Šangaj bio nagrada za uloženi trud i rad?

Možda i jeste. Ja verujem da postoji jedan arhitekta odozgo koji nagrađuje naš trud, rad i veru.

JUGpress :Koliko Kinezi ulažu u fudbal?

Ulažu i više nego što je potrebno. Sam Šangaj ima više travnatih terena nego ceo Balkan. Govorim o perfektnoj infrastruktiri. U fudbalu su milionski transferi. Jedino što im fali je talenat. To je drugi svet, fudbal je kod nas način života, a kod njih samo rekreacija čak i na profesionalnom nivou.

JUGpress : Kako se živi u Kini, karakteristike zemlje?

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svetu u kojoj je upravo najveći prirodni resurs radna snaga. Po površini na kojoj se prostire najveća je zemlja u istočnoj Aziji, graniči se sa čak 14 zemalja. Reč je i o nastarijoj civilizaciji na svetu sa prebogatom istorijom. Kada sve to skupite i živite u gradu kao što je Šangaj dan prođe kao tren, jer ne znate šta pre da obiđete, vidite i posetite. Teško je odlučiti se između Novog grada koji je satkan od najlepših svetskih građevina koje su uglavnom sagrađene od stranog kapitala ili recimo za neke od srednjovekovnih građevina kao što je Yuyuan Garden. Toliko toga, a malo vremena za sve.

Živi se jako brzo i urbano. Jedan problem više za nas Evropljane su klimatski uslovi, koji su teški i nekada nepodnošljivi. U letnjem periodu temperature idu do 40 stepeni, a u isto vreme pada kiša i tako svaki drugi dan. Ako na sve to dodamo i jaku zagađenost vazduha uslovi za život su jako teški. Grad savršen, iz snova i raja….a vreme i klima iz pakla.

JUGpress : Posle Kine, da li je odlazak u Albaniju još jedan profesionalni preokret?

Dolazak u ovu zemlju je više jedan korak napred nego preokret. Albanija je lepa zemlja. Ja sam na jugu, najlepšem delu zemlje blizu Grčke. More je na 25 mininuta, a recimo do Krfa i najbližeg grada Janjine potrebno je nekih 40 minuta. Đirokastra je lep gradić u kome polovinu stanovništva čine Grci a polovinu Albanci. Ima malo i Italijana. Za razliku od Šangaja savršeno. Imam priliku da istovremeno razvijam sebe uporedo sa klubom koji raste u lepom prirodnom okruženju.

JUGpress : Kakаv fudbal se igra u toj zemlji?

Identičan našem po kvalitetu i po stilu igre. Ali u mnogo većem usponu je u odnosu na naš fudbal. U super ligi radi čak pet italijanskih stručnjaka koja su nekada bili članovi ekipa kao što su Juventus, Napoli, Roma…Igrača ima sa svih strana sveta od Afrike do Brazila a najviše ima fudbalera iz Italije i susedne Grčke.

JUGpress : Kako ocenjujes stanje u fudbalu u Pčinjskom regionu?

Nadam se da će biti bolje. Što se tiče našeg regiona novoizabrani trener Dragan Antić uliva poverenje. Ima strpljenja za decu i daje im šansu. Potrebno je dovesti u red omladinsku školu. Vranje mora da da dobre igrače jer ima puno talenata.

Surdulica je primer dobre prakse. U ovoj opštini se mnogo ulaže u razvoj sporta i razmišlja se o budućnosti.

JUGpress : Gde vidis sebe u budućnosti?

Ne gledam unapred puno, gledam da u vremenu u kojem živim dam sve što mogu od sebe. Volim da radim ovaj posao i nije mi teško ni kada ceo dan prođe u radu.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.