Užičani protiv gradnje postrojenja za otpadne vode

Izvor: RTS, 25.Okt.2014, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičani protiv gradnje postrojenja za otpadne vode

Nemačka banka KFV, posredstvom Vlade Srbije, obezbedila više od 15 miliona evra za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u tri grada. U Kruševcu i Vranju raspisan je tender, ali u Užicu meštani više prigradskih sela ne pristaju na izgradnju.

Iako bi centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda reke Đetinje, u ataru užičkog sela Gorjani trebalo da podigne na viši nivo zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredine, kako tvrde projektanti, meštani četiri okolna sela postrojenje vide kao opasnost po njihovo zdravlje, pa ne dozvoljavaju dolazak ni geometrima na njihove njive kako bi otpočela izrada Studije o uticaju na okolinu.

"Ne dozvoljavamo, naravno, zato što nemamo taj baš prvi uslov, da je neka stručna služba izašla niz korito reke i ustanovila da je to jedino rešenje", kaže Vaso Simić iz mesne zajednice sela Krvavci.

Iz sela Gorjani se pitaju i gde će se odlagati mulj otpadnih voda.

"Gde će se odlagati taj mulj otpadnih voda koji je produkt prerade otpadnih voda, a koji će biti dnevno od 17 do 20 tona", pita Borko Pavić iz mesne zajednice Gorjani.

Odgovore na brojne nedoumice, kažu, nisu dobili ni od nosilaca projekta, koji tvrde da će se postrojenje u Gorjanima graditi po najsavremenoj tehnologiji, već primenjenoj u više evropskih zemalja.

"Za postrojenje u Gorjanima, predviđeno je i pokrivanje, za šta ne postoje tehničke potrebe, ali će se ovde, za razliku od Kruševca i Vranja i to uraditi kako bi se kod građana smanjila briga oko potencijalnih neprijatnih mirisa", ističe menadžer projekat Dirk Jorman.

Užičani neće imati problema, uveravaju i iz nadležnog ministarstva.

"Neće biti samo tretman vode, već tretman i vode i mulja, linija gasa, linija električne energije", kaže Zoran Lakićević iz Ministarstva poljoprivede i zaštite životne.

U slučaju odustajanja Užica, ima drugih zaintersovanih gradova, poručuju iz Ministarstva, a Užičani, osim što bi ostali bez vredne donacije i sa nerešenim problemom, na ime penala i sadašnjih konsultantskih usluga morali bi da izdvoje preko pola miliona evra, i ne samo to.

"Ukoliko ne iskoristimo ovaj novac, ne realizujemo projekat, u narednih pet godina ne možemo očekivati sigurno iz fondova EU nikakav novac", ponavlja gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Neophodnost zaštite reke, jedne od najzagađenijih u moravskom slivu,  je ono oko čega se svi slažu, kako - nema odgovora na pomolu, a vreme za završetak radova na postrojenju je kraj 2016. godine.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.