Škola stara 120 godina

Izvor: RTS, 01.Sep.2014, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola stara 120 godina

Škole u Vranju i okolnim selima spremne su za početak nove školske godine, kažu u Sekretarijatu za obrazovanje. Đake će dočekati i istureno odeljenje osnovne škole "Dositej Obradović" u Moštanici kod Vranja iako je u lošem stanju. Deo škole je sagrađen pre 120 godina, a deo 1967. godine i od tada škola nikada nije rekonstruisana.

Oštećen je krov, oronuli i popucali zidovi, dotrajale instalacije. Dve od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osam učionica, isturenog odeljenja osnovne škole "Dositej Obradović" u Moštanici kod Vranja, su zatvorene, jer nisu bezbedne.

"Cela škola je u buđi, sve je staro, slomljeno", kaže Nikola Janjić, učenik.

"Odeljenja prokišnjavaju, plafoni. Radimo, trudimo se teško je. Školu u Moštanici pohađa 20 učenika od prvog do osmog razreda. Učionica im je sportska sala, a kompjuter zamenjuje računaljka od pre sto godina", kaže Dobrica Radivojević, pomoćni radnik u školi.

Učenik Mihajlo Stamenković kaže da bi voleo da ima čistu školu s dobrim uslovima.

Popravlja se i zamenjuje samo dotrajalo, a materijal kupuju nastavnici i roditelji, pomaže im i Mesna zajednica.

"Omogućili smo im uz pomoć jednog našeg prijatelja iz Švedske kompjuter i jednu tablu, za vrtić smo obezbedili televizor", kaže Danijel Stošić, predsednik Mesne zajednice Moštanica.

Deo škole sagrađen je pre 120 godina, a deo 1967. godine. Za rekonstrukciju u budžetu matične škole nema sredstava, jer je u blokadi milion i po dinara.

"Ne možemo da ništa posebno značajno uradimo u toj školi. Krečenje i nešto simbolično samo, za veće radove nadležna je lokalna samouprava", kaže direktorka škole "Dositej Obradović" u Vranju Slađana Mihajlović.

Škola planira, a lokalna samouprava sredsva opredeljuje po prioritetu, kažu u Sekretarijatu za obrazovanje. U Vranju i okolnim selima ima pedesetak škola, polovina od toga su stara i dotrajala isturena odeljena sa malim brojem đaka.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.