Širi se lanac trgovine ljudima

Izvor: RTS, 29.Jul.2014, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se lanac trgovine ljudima

Broj registrovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji ove godine je gotovo udvostručen u poređenju sa prošlom godinom, podaci su Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima. Među žrtvama je najviše srpskih državljana, a kako bi se skrenula pažnja na problem, sutra se kod nas prvi put obeležava Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Samo od početka godine identifikovano je 86 žrtava trgovine ljudima u Srbiji, od kojih je čak 75 žrtava radne eksploatacije. Među onima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji tvrde da su tako eksploatisani jeste i 18 radnika iz okoline Vranja koji su umesto u Moskvi, završili u Čečeniji, a umesto za šest dolara na sat, radili su bez plate.

"Zidali smo tri kuće, s dva litra vode, smešteni u kontejnerima s buvama i vaškama, to je bila katastrofa", kaže Saša Kopčić.

Žrtve se vrbuju preko oglasa za posao, ali i preko društvenih mreža, prijatelja i rođaka. Raste broj onih koji u lanac trgovine ljudima ulaze tražeći posao.

U policiji objašnjavaju da radnici iz Srbije uglavnom odlaze da rade u zemlje za koje nije potrebna viza.

"Apelujemo da se poštuju propisi zemlje u koju se odlazi, i radna viza, ali i da se dobro proveri agencija preko koje se ide na rad u inostranstvo", ističe koordinator MUP-a za borbu protiv trgovine ljudima Mitar Đurašković.

U Centru za pomoć žrtvama trgovine ljudima kažu da se promenila nacionalna struktura žrtava.

"Naših državljana je 96 odsto, što je velika promena u odnosu na period kad smo imali strane državljane", ističe Sanja Kljajić iz Centra za pomoć žrtvama trgovine ljudima.

Od početka godine policija je podnela 11 krivičnih prijava zbog trgovine ljudima, pet zbog oglašavanja prodaje organa, tri zbog neovlašćenog posredovanja radi zapošljavanja u inostranstvu i jednu zbog trgovine decom radi usvojenja.

"To je krivično delo i samo zato što ga zovemo trgovinom ljudima ne da znači da to nije ropstvo i da je problem manje ozbiljan. Ljudima se trguje u regionu i van njega", objašnjava stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju usvajanje nacionalne strategije do 2020. i pratećeg nacionalnog akcionog plana, čime bi trebalo da bude omogućen koordiniran odgovor države na taj problem. Prema podacima nevladinih organizacija, u Srbiji je u prethodnih 13 godina identifikovano 739 žrtava trgovine ljudima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prokuplje: preventivom protiv trgovine ljudima

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2014, 14:26

U prvoj polovini ove godine na teritoriji prokupačke opštine nije zabeležen nijedan slučaj trgovine ljudima, a u prošloj samo jedan, i to sa maloletnim detetom, podaci su Lokalnog tima prokupačke Opštine za borbu protiv trgovine ljudima...Na konferenciji povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.