Prodaja i uzgajanje ruža porodični biznis

Izvor: RTS, 07.Jul.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja i uzgajanje ruža porodični biznis

Ruža je za mnoge kraljica cveća, a za Dejana Jovanovića iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja egzistencija. Proizvodi ih već sedam godina i od toga živi sa porodicom. Cveće prodaje u Srbiji ali i u zemljama u okruženju.
Uložio je novac, primenio znanje koje je stekao na Poljoprivrednom fakultetu. Dejan Jovanović je šansu video u proizvodnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ruža. Na otvorenom i pod plastenicima ima više od 350 hiljada sadnica.

"Trudim se da u proizvodnji imam ruže koje su otpornije na mrazeve i bolesti. Moje sorte su stalnocvetajuće", kaže Dejan Jovanović, proizvođač ruža.
U radu mu pomažu ukućani i sedmoro stalnih radnika, a u sezoni ih angažuje i po dvanaestoro.
"Nije toliko naporan, jedino ove vrućine sad što su u ovom periodu. Kalemi se od početka jula pa tamo do kraja avgusta", kaže Miloš Todorović, kalemar iz Vlasotinca.
"Dnevno možemo da kalemimo 1.600 komada. Vadi se okce od određene sorte, onda se umetne i veže trakom. To se skida za 21 dan", kaže Bora Stanimirović, kalemar iz Donjeg Vrtogoša.
Iz rasadnika 70 odsto sadnica ruža Dejan izvozi u zemlje u okruženju. Ulaganja i zarada se kaže kreću od 70 do 90 procenata.
"Trudim se da svaka operacija bude na vreme i da bude kvalitetno urađena, da bi imao taj visoki procenat. Stvarno je niska cena, a naše tržište nije uređeno u tom smislu", kaže Dejan Jovanović, proizvođač ruža.
Sadnica ruže na našem tržištu košta 120, a rezani cvet 20 dinara.
Crvena ruža se poklanja iz ljubavi, bela je znak prijateljstva, a žuta ljubomore. Postoje i druge boje ruža kao na primer ljubičasta, ne znamo kada se daruje, ali je svakako lepo dobiti ih na poklon.
U Dejanovom ružičnjaku ima 100 različitih sorti ruža u više boja, od najpoznatije crvene, do šarenih.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.