OGRANIČENJA: Dnevnice od danas veće za Vranje nego za Pariz!

Izvor: Kurir, 14.Okt.2015, 05:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGRANIČENJA: Dnevnice od danas veće za Vranje nego za Pariz!

Po novoj uredbi, i privrednici će svojim zaposlenima moći da isplate 15 evra dnevno bez plaćanja poreza za troškove putovanja. Istovremeno, država i privatnici će za put po Srbiji zaposlenima dnevno moći da daju i 18 evra bez poreza.

BEOGRAD - Zbog odluke da se dnevnice za državne činovnike ograniče na 15 evra, privatne firme od danas moraju da plate porez 10 odsto ako svojim radnicima isplate iznos veći od limitiranog. Paradoks je da su dnevnice za putovanja u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << do 18 evra ili 2.168 dinara oslobođene oporezivanja.

Sve ovo je posledica Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, po kojoj se troškovi puta u inostranstvo na 24-časovnom nivou limitiraju na 15 evra, a službenog puta u zemlji na 150 dinara, s tim što je neoporezivi iznos koji može da se isplati zaposlenom 2.168 dinara, koliko je bilo i u prethodnom periodu. Ova odredba za putovanja po Srbiji važiće do 1. februara 2016.

Poreski stručnjaci i privreda kažu za Kurir da se ova uredba „u naslovu“ ne odnosi na privatne firme, ali njena izmena utiče na Zakon o porezu na dohodak građana.

„Zakon propisuje da se ne plaća porez na dnevnice za inostranstvo do iznosa koji je propisao nadležni državni organ. Propis koji određuje neoporezivi iznos dnevnice za inostranstvo je ta uredba, kojom je određeno da je dnevnica 15 evra“, kažu za Kurir u jednoj knjigovodstvenoj agenciji.

U vojvođanskom Informaciono-komunikacionom klasteru, koji okuplja više firmi sa oko 3.000 stručnjaka, misle da je reč o brzopletosti ili pravničkom neznanju.

Milan Šolaja, direktor IKT klastera, kaže da porez mora da se plati pre podizanja dnevnica u gotovini ili uplate na tekući račun radnika.

„Nema sumnje da će najviše biti pogođena preduzeća koja često šalju svoje zaposlene na službeni put u inostranstvo, a to su, naravno, ona koja izvoze, imaju strane partnere i dobro posluju na stranim tržištima. Vlada je ovim potezom našla nov način da zavuče ruku u džep onima koje bi trebalo da podržava i čije bi uspehe trebalo da podstiče“, uveren je on.

Šolaja ne isključuje mogućnost da će, nakon ovakvog njihovog reagovanja, neko ovlašćen izaći s drugačijim tumačenjem ili, opet, hitnom izmenom propisa.

Svetla tačka uredbe

NEMA SMANJENJA DNEVNICE AKO IMATE OBROKE

Zbog izmene uredbe radniku više neće biti umanjena dnevnica ukoliko mu je neki obrok ili svi obroci na službenom putu obezbeđeni. „Ranije se dnevnica umanjivala, u slučajevima kad bi firma snosila troškove prenoćišta s doručkom tokom službenog putovanja, za deset odsto jer je deo troškova ishrane koje radnik treba da pokrije iz dnevnice bio podmiren na drugi način“, kažu za Kurir u jednoj knjigovodstvenoj agenciji.

Ima li pilota u avionu?

GENERALNI SEKRETAR ĆUTI

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Kuriru je rečeno da oni nisu predložili uredbu, već Generalni sekretarijat Vlade Srbije. U Generalnom sekretarijatu, kojim šefuje Novak Nedić, nismo dobili komentar.

Činjenice

PRE PROMENE UREDBE

Dnevnica za Nemačku 87 evra

Firma isplaćuje radniku 87 evra

Nema poreza

Posle promene uredbe

Dnevnica za Nemačku 15 evra

Firma isplaćuje radniku, na primer, 100 evra

Mora da plati porez na 85 evra, što je 8,5 evra

Autor: Vladimir Spasić,Foto: Shutterstock,Foto: Aleksandar Jovanović
Pogledaj vesti o: Vranje,   Pariz

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.