Najlepši Vaskrs porodice Stojanović

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2016, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najlepši Vaskrs porodice Stojanović

Već mesec i po dana siromašna porodica Sretena Stojanovića iz Donjeg Vranja strahuje da se ne probudi iz nestvarno lepog sna i da se opet ne nađe u surovoj stvarnosti koja ih je dovela do prosjačkog štapa.

Jer od časa kada su "Vesti" objavile priču o mrvicama hleba koje se ne bacaju sa ovog stola, o svesci u kojoj troje dece brižljivo raspoređuju hranu i obroke po danima, o ocu koji je izgubio posao u fabrici "Koštana", potom i vernu drugu, a u nadničeći za svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << decu postao i bogalj, život 58-godišnjeg Sretena, 16-godišnje Branislave i 15-godišnjih blizanaca Jovana i Jovane, krenuo je drugim tokom, iako ni na jednoj od najvažnijih životnih raskrsnica nije bilo znakova upozorenja da ih čeka bolja ili još gora sudbina. Njima se osmehnula sreća, igrom slučaja jer, nažalost, moramo priznati, sličnih i nesrećnih porodica u Srbiji poput ove sve je više.

Od Vaskrsa, Stojanovići su bogatiji za još sedamdeset i dva nepoznata prijatelja iz Australije i za 1.800 dolara. U dobro organizovanoj akciji koju su predvodili Milica Brkljač i Ranko Ignjatić, sa Srbima i njihovim prijateljima okupljenim oko Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava" iz sidnejskog Hokston Parka, i to ne prvi put za nevoljnike iz otadžbine, stigao im je vredan poklon. Kada smo im na Vaskrs javili telefonom da su dobili novi dar iz Australije, i to opet od humanih zemljaka, s druge strane žice bila je kao i svaki put - neverica i muk.

- Sretene, zar se ne radujete ovom lepom gestu? -pitali smo ga u čudu.

Odgovor je brzo stigao:

- Nemojte mi zameriti, molim vas... Ja sam odavno zaboravio kako izgleda radost. Srećan sam, a s druge strane, grize me savest što veselje ne mogu da podelim sa umrlom suprugom Tanjom. Sa njom je sve moje otišlo, i tuga i radost... Živim zbog svoje dece, neka im se nebo smiluje, neka ih greje veliko srce i topla duša nama nepoznatih ljudi. Daće Bog da u kućama ovih dobrih ljudi nikada niko ne zakuka, da im svi putevi budu svetlošću obasjani - tiho nam je rekao Sreten, koji je najavio da će od ovog priloga konačno početi da popravlja limeni krov na kućerku jer ovih dana kiša u Srbiji nema milosti prema siromašnima. Ulazi kroz prozore, vrata, preko raspadnutih krovova, reke plave dvorišta i ognjišta... Ovog puta Stojanovići će se suprotstaviti vodi uz pomoć plemenitih dobrotvora - srpskih prijatelja koji nam prilaze kad svi drugi odlaze. Hvala vam!

"Želimo da vam ova mala donacija bude mala radost za vaskršnje praznike. Ja vam želim sve najbolje i da vas prati sreća, da vam Gospod Bog podari radost i sreću u životu i svi Srbi koji su vam pomogli uz čestitku: Hristos vaskrse...", napisala je Milica Brkljač u poruci ocu Sretenu i njegovoj deci Jovani, Jovanu i Branislavi, a u ime svih humanih koji su se odazvali na poziv.

U znak zahvalnosti našeg "Humanitarnog mosta", i za dugo sećanje familiji Stojanović, objavljujemo imena priložnika koja je za "Vesti" pripremio predsednik kluba Ranko Ignjatić. Njih 72. od srca je dalo svoje priloge, a to su: Jovo Lakić, Dragan Višić, Slavko Lakić, Stevan Kričković, Aleksandar Tatomir, Milorad Mitrović, Tode Drča, Mira Ristić, Nikola Zorić, Bogdan Vranković, Jovan Capić, Mile Dubočanin, Bogdan Veljović - Četnik, Nikola Ristić, Mićo Marić, Vladimir Bajić, Momo Maričić, Đorđe Golijan, Jovica Stanković, Miroslav Bjelan, Stevo Vujatović, Borislav Bjelan, Branko Pavić, Milica Brkljač, Momčilo Kuzmanović, Vlado Ilijoski, Dušan Ćoso, Rada Šućur, Špiro Štrbac, Vladimir Bozder, Milan Atlagić, Mile Blanuša, Dušan Ružičić, Veljko Drača, Zumbul, Boško, Metodija, Srebro, Mito, Ilija Petrovski, Ilija Palasovski, Sveta, Anđel, Dragana Prodanović, Zdravko Milić, Pero, Mišo, Gospava Borovina, Snežana, Uroš Popić, Milovan Vusović, Radovan Ješić, Milomir Ignjatić, Luka Kovačević, Zoran Milanković, Mićo Marinković, Stojanka Filipović, Vlado Petrović, Ema, Stevo Boškić, Pantelija i Snežana Matić, Rade Radmanović, Bogdan Radmanović, Olga Rnjak, Milena Bjelobaba, Nebojša, Veselko Kovačević, Vaso Kondić, Jovo Prlić, Dušan Borak, Željko Savčić, Zoran Timotić, Hemiš Bread.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.