Droga za celu Evropu dolazi iz DVA MESTA SA JUGA SRBIJE

Izvor: Blic, 22.Maj.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Droga za celu Evropu dolazi iz DVA MESTA SA JUGA SRBIJE

Inspektori Policijske uprave u Vranju zaplenili su ove godine više od 34 kilograma droge i podneli 53 krivične prijave protiv 58 preprodavaca.

Krijumčarenjem droge, koja na jug Srbije stiže iz Turske, preko Bugarske, Makedonije, Albanije i Kosmeta, bave se dobro organizovane srpsko-albanske kriminalne grupe. Portparol Policijske uprave Dragan Stamenković potvrđuje da su Preševo i selo Veliki Trnovac, kod Bujanovca, glavni centri za distribuciju droge namenjene crnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tržištu u Mađarskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji i drugim zapadnoevropskim zemljama.

Prema nekim istraživanjima, samo u Vranju ima više od 500 zavisnika od raznih opijata. Narkomani su često počinioci krivičnih dela krađa.

- Zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, ove godine uhapšeno je pet osoba, a prošle osam. Pripadnici MUP-a i Uprave carina 12. maja su na prelazu Preševo otkrili 47 paketa sa 17,6 kilograma marihuane, koju su pokušali da prokrijumčare D. H. (30) i D. D. (35) iz Švedske. Jedna od najvećih zaplena bila je početkom aprila kada su carinici i policajci u "golfu" A. C. (39) iz Turske pronašli 5,3 kilograma kokaina. Nedavno su M. Ilić i D. Ilić u "mercedesu" krili 4,9 kilograma heroina. Učestale zaplene droge govore o unosnom narko-biznisu - rekao je Stamenković.

Čak 70 odsto droge namenjene zapadnom tržištu švercuje se, kako se nezvanično saznaje, preko Preševa i Velikog Trnovca, najvećeg distributivnog centra na Balkanu. Heroin iz Pakistana, Avganistana, Irana i Turske dobro uhodanim kanalima dolazi u Veliki Trnovac, koji je upisan u mapu Interpola.

- Najveće leglo droge je Veliki Trnovac, selo stopostotno naseljeno Albancima. U svakom trenutku u ovom selu ima oko dve tone opijata. Krijumčarenje droge u ovom selu je glavna delatnost - ističe sredovečni Srbin iz Bujanovca K. M.

Nezvanično, iz velikog Trnovca godišnje se distribuira oko 60 tona heroina. Gotovo celo selo uključeno je u unosan narko-biznis, a skoro svi meštani povezani su rodbinskim vezama, što otežava nadležnima da otkriju kanale snabdevanja drogom.

- Među njih je nemoguće ubaciti agenta ili policijskog doušnika. Svi putevi droge uglavnom vode preko ovog sela, pa i policija nerado zalazi u ovo selo. Decenijama je ovo selo država u državi. Red i zakon ovde kao da ne važe. Preko 5.000 Albanaca bavi se švercom droge - priča Albanac iz Bujanovca K. B.

U Velikom Trnovcu postoje čak i izvidnice koje obaveštavaju lokalne narko-bosove o ulasku nepoznatih osoba, policije ili novinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.