Izvor: Danas, 06.Mar.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činovnici traže veće zarade

Vranje - - Potpisima 165 od 267 zaposlenih, zbor radnika Gradske uprave u Vranju doneo je odluku da zbog drastično smanjenih zarada počnu sa jednočasovnim štrajkovima upozorenja. Ova odluka počela je da se primenjuje od juče. Na zboru zaposlenih u gradskoj administraciji konstatovano je "da će generalni štrajk biti neminovan ukoliko se gradsko rukovodstvo ogluši o socijalne zahteve službenika".

Zbog ovakve odluke administrativaca koje predvodi Sindikat zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u gradskoj upravi saopštenjem se oglasio kabinet gradonačelnika Zorana Antića, koji ocenjuje "da je ponašanje sindikalaca koji traže poboljšanje uslova rada u gradskoj upravi prilično licemerno, drsko i ispod granice dobrog ukusa".

- Trenutno ne postoje uslovi za povećanjem zarada, jer su one umanjene u skladu sa važećim državnim propisima i zarade su smanjene svima, pa i meni, predsedniku skupštine do najnižih činovnika, koji sa umanjenjem primaju zaradu od 21.296 dinara, što je u ovom trenutku maksimum, objasnio je za Danas gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Predsednica Samostalnog sindikata Jelena Janković novinarima je rekla "da je bilo pritisaka iz vladajuće SPS u Vranju na članove ove stranke da odustanu od protesta i štrajka upozorenja".

- Uprkos pritiscima i pretnjama lokalnog rukovodstva o izbacivanju s posla, ne odustajemo od opravdanih zahteva. Upravna inspekcija kao nadzorni organ gradske uprave je na poziv gradonačelnika Zorana Antića utvrdila da su decembarske plate nezakonito smanjene, rekla je Jankovićeva. Ona navodi da su retroaktivno smanjene decembarske plate, što nije u skladu sa zakonskim propisima.

- Naš prvi zahtev gradskim vlastima je da nam vrate deo decembarskih plata koji su nezakonito skinuli. Drugi zahtev je da gradsko rukovodstvo potpiše pojedinačni kolektivni ugovor sa zaposlenima. Gradonačelnik je nama smanjio, a njegovim saradnicima zadržao iste plate, rekla je Jelena Janković.

Iz gradske uprave pak podsećaju da su plate usklađene i sa stručnom spremom i sistematizovanim radnim mestima, čime je solidarnim smanjenjem zarada izbegnuto otpuštanje radnika u lokalnoj administraciji.
Pogledaj vesti o: Vranje,   Štrajk

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.