Čeka se stav Vlade oko donacije Užicu

Izvor: Danas, 02.Sep.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se stav Vlade oko donacije Užicu

Užice - Iako je Danasu iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović potvrđeno da je Evropska komisija odustala od projekta izgradnje Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Užicu i da će predviđenih 15,2 miliona evra za taj projekat biti preusmereno u Vranje, za finansiranje sličnog postrojenja, gradonačelnik Užica Tihomir Petković ( >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << SNS) saopštio je da gradska vlast o tome nema zvanične informacije. Ipak, on je dodao da je takav epilog očekivan, s obzirom na to da prethodne lokalne vlasti nisu učinile gotovo ništa kako bi taj projekt bio završen.

Petković je objasnio da će sve biti razjašnjeno nakon sastanka u Vladi Srbije, koji bi trebalo da se održi narednih dana. Istakavši da realizacija projekta kasni 16 meseci, da je postrojenje trebalo da bude završeno do polovine naredne godine, Petković je podsetio na to da je, pre nekoliko meseci, zatražio od Vlade Srbije i evropskih kreditora da taj rok produže do kraja 2017. godine, te da je odgovor trebalo da stigne do kraja 2014. godine, ali da ga još uvek nema.

Izgradnja postrojenja trebalo je da reši velike ekološke probleme Užicu, pa je Srbija obezbedila Gradu donaciju od 15,2 miliona evra, tako što se sa devet miliona evra zadužila kod KfW banke, a ostatak je namiren kreditom od evropskih fondova. Država se obavezala da će vraćati kredit, a učešće Grada u finansiranju, posredstvom lokalnog JKP "Vodovod", bilo je 457.000 evra.

Iako se u informaciji iz kabineta Zorane Mihajlović navodi da je glavni razlog za odustajanje evropskih institucija od tog projekta protivljenje meštana Gorjana da se na toj lokaciji gradi takvo postrojenje, jer strahuju za svoje zdravlje i ugrožavanje životne sredine, to je samo jedan od razloga, dok je glavni uzrok taj što prethodne gradske vlasti nisu na vreme ispunjavale preuzete obaveze iz ugovora i sporazuma.

- Glavni razlog neuspeha projekta je nedovoljno ozbiljan pristup gradske uprave i JKP "Vodovod" u periodu od kraja 2010. do polovine avgusta 2014. godine - poručio je Petković, koji je dužnost gradonačelnika preuzeo 15. avgusta 2015. godine, dodavši da je učinio sve da spase taj projekat.

Istakavši da njegovi prethodnici nisu rešili probleme imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela, niti obezbedili novac u budžetu za eksproprijaciju, niti su izgrađeni pristupni putevi i rešeni problemi električnog napajanja, kao posebno važan razlog za neuspeh te investicije, Petković je naveo "nekvalitetan i pogrešan pristup prema građanima mesnih zajednica Gorjani i Krvavci".

- Gradsko rukovodstvo u tom periodu, ali i predstavnici nadležnih ministarstava i konsultantske firme, snose krivicu što su potcenili ili nedovoljno uzeli u obzir nekooperativnost dela građana Gorjana i Krvavaca, jer se na kraju ispostavilo da zbog toga, Evropska komisija nije produžila rok za završetak izgradnje postrojenja - ocenio je užički gradonačelnik.

- Trebalo bi da se zna i to da se 2012. i 2013. godine nije izdvajao novac u gradskim budžetu za eksproprijaciju po tom osnovu, da bi u 2014. bilo planirano 20 miliona dinara, ali je taj iznos rebalansom sveden na svega pet miliona dinara, jer je bilo jasno da iznos ne može biti iskorišćen za te namene, pošto se kasnilo s projektom - istakao je Petković i dodao da ni taj novac nije iskorišćen.

Dragoljub Kostić, ranije tehnički direktor JKP "Vodovod", koje se ugovorima obavezalo na ulogu investitora projekta, a od polovine avgusta prošle godine je gradski većnik za javna preduzeća, kaže da "ne oseća ličnu odgovornost" jer je, kako je rekao, na vreme upozoravao upravu tog preduzeća i gradsku upravu na moguće probleme.

Novi pokušaj

- Na sastanku u Vladi Srbije predstaviću ideju o novom regionalnom projektu izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda kojim bi, osim Užica, trebalo da bude obuhvaćena Požega, a možda i Arilje, za koji možemo da zatražimo sredstva iz evropskih IPA fondova. Druga ideja je da iskoristimo to što smo uradili u proteklih godinu dana, poput idejnog rešenja, studija i drugog, kako bismo na isti način u narednom periodu dobili novac od istih finansijera - saopštio je Petković.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.