BRUKA Hirurški blok zarastao u korov

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRUKA Hirurški blok zarastao u korov

Hirurški blok od 5.236 kvadrata u Vranju zarastao je u korov jer država nema 350 miliona dinara za završne radove. Bolnica: Propada oprema vredna 400.000 evra

U prostorijama buduće bolnice, koje godinama propadaju, nalazi se i neraspakovana medicinska oprema vredna više od 400.000 evra, kojoj ove godine ističu garancije proizvođača.

Hirurški blok u Zdravstvenom centru u Vranju počeo je da se gradi 2006, a koštaće ukupno 7,5 miliona evra. Projekat „Bolnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod jednim krovom“ finansiraju Svetska banka i Vlada Srbije. Preostali su još unutrašnji i infrastrukturni radovi, ali zbog besparice bolnica neće biti završena ni ove godine.

- Probijeni su svi rokovi za završetak hirurškog bloka koji je neophodan jugu Srbije - kaže zamenik direktora Zdravstvenog centra dr Mladen Kostić. Dodaje da izgradnjom tog bloka 300.000 stanovnika Pčinjskog okruga i Kosovskog pomoravlja ne bi morali da odlaze u udaljene kliničke centre.

- Najgori uslovi trenutno su na hirurgiji i službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja. Stara i dotrajala zgrada hirurškog odeljenja prokišnjava i nema lift - kaže Kostić i navodi da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić obećao da će se zauzeti da se obezbedi novac za završetak bolnice.

Dr Ljubiša Stoiljković kaže da prijemno-trijažno odeljenje u jednoj prostoriji ima samo šest postelja, što je nedovoljno za Vranje. Upravnik bolnice dr Zvonimir Đorđević kaže da će nova bolnica na šest etaža imati odeljenja hirurgije, anesteziologije, otorinolaringologije, urgentni centar.

- Nije nam jasno kako nema para za završetak hirurškog bloka koji godinama propada. On ima veliki medicinski i strateški značaj za Pčinjski okrug i Srbiju - kaže Đorđević.

Anketa: Koliko je za jug Srbije bitna nova bolnica?

RADISAV TRAJKOVIĆ

Hirurški blok treba da omogući pacijentima da se ne izlažu troškovima kada ih upućuju u udaljene kliničke centre. Država mora da obezbedi novac za to.

JASMINA ANTIĆ

Vranje i jug Srbije treba da dobiju hirurški blok i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Sigurna sam da će država da obezbedi pare, da više ne propada.

BRANKO STOJANOVIĆ

Sadašnja bolnica je paviljonskog tipa, pa pacijenti po kijametu pešače do udaljenih odeljenja. Uskoro će, nadam se, sve biti na jednom mestu.

VESNA MILETIĆ

Sigurna sam da će država da obezbedi novac za završetak bolnice. Pacijenti se onda neće maltretirati zbog pregleda i terapija u KC daleko od Vranja.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hirurgija zarasla u korov, a oprema od pola miliona evra trune neraspakovana

Izvor: Blic, 29.Jul.2014

Hirurški blok od 5.236 kvadrata u Vranju zarastao je u korov jer država nema 350 miliona dinara za završne radove. ..U prostorijama buduće bolnice, koje godinama propadaju, nalazi se i neraspakovana medicinska oprema vredna više od 400.000 evra, kojoj ove godine ističu garancije proizvođača...Hirurški...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.