2015 Volvo XC90 SUV, najvažniji model kompanije u poslednjih deset godina

Izvor: Moto.rs, 27.Avg.2014, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

2015 Volvo XC90 SUV, najvažniji model kompanije u poslednjih deset godina

Volvo je zvaničnim putem online predstavio dugoočekivanu drugu generaciju modela XC90. Potpuno novi XC90 je bez ikakve sumnje najvažniji model švedske kompanije poslednjih godina i čak je i izvrni direktor kompanije u nedavnom intervjuu rekao poslednja šansa za ovaj brend.

Luksuzni SUV srednje veličine usvaja evolucionarni dizajn sa rafinirnaim linijama i sveukupno elegantnijim izgledom koji se teško može videti u ovom segmentu imajući u vidu uobičajeni izgled >> Pročitaj celu vest na sajtu Moto.rs << SUV modela.

Sa prednje strane vozila primećujemo veoma atraktivna prednja svetla koja karakterišu „Thor’s Hammer“ LED svetla za dnevnu vožnju kao i veliku hromiranu rešetku motora. Svetla za maglu su pozicionirana nisko na braniku dok aluminijumski ukrasi obezbeđuju izgled koji ukazuje na višu klasu.

Bočni profil prikazuje čiste linije koje dominiraju dizajna vozila sa hromiranim okvirima prozora, velikim zadnjim prozorom te 22“ točkovima. Volvo je za ovaj model obezbedio moderniju interpretaciju zadnjih svetala koja su bila zaštitni znak XC90 modela prve generacije koja sada izgledaju oštrije.

Takođe, vozilo je dobilo i krovni spojler a u zavisnosti od verzije dostupne će biti i dvostruke izduvne cevi. Za one koji žele grublji izgled vozila, Volvo će ponuditi tamne plastične štitnike na blatobranima vozila, branicima i bočne dodatke umesto aluminijumskih delova.

Kabina enterijera ovog modela je prikazana još krajem maja i prikazuje minimalističku konfiguraciju sa tek po nekoliko tastera pri čemu je većina tastera zamenjena ekranom osetljivim na dodir. Kabina može da primi sedam osoba i poseduje četvorozonski klima uređaj kao i Bowers & Wilkins zvuči sistem sa 19 zvučnika snage 1400W.

Ovaj model je smešten na novu Scalable Product Arhitecture platformu i poseduje ekstenzivan ni bezbednosne opreme kao što su automatske kočnice, detektovanje prepreka, kontrole koje upozoravaju vozača, sistem za zadržavane vozila u svojoj traci, informacije o znacima na putu, informacije o mrtvom uglu, detektovanje pešaka u mraku.

Ovaj model se kada je reč o agregatima reklamira kao najmoćniji i najviše ekološki SUV na svetu zahvaljujući opsegu novih Drive-E motora koji imaju četiri cilindra. Tako twin-turbopunjeni D5 motor poseduje 225ks snage i 470Nm obrtnog momenta, i omogućava vozilu da troši 6.0L/100km, dok D4 sa 190ks snage i 400Nm momenta troši 5.0L/100km.

Ako više volite benzince, onda je Volvo za vas pripremio T6 turbopunjeni i superpunjeni motor koji je sertifikovan na 320ks snage i 400Nm obrtnog momenta.

Manja T5 varijanta nudi 254ks i 350Nm. XC90 je takođe dobio i T8 plug in hibirdni izdanak koji karakteriše 2.0L turbopunjeni i superpunjeni četvorocilindarski motor koji pokreće prednje točkove i 80ks električni motor koji pokreće zadnju osovinu. Ovaj model razvija 400ks snage i 642Nm obrtnog momenta i može da pređe 40km samo na električnu energiju.

Za prve kupce ovog modela će biti ponuđena First Edition koja će se sastojati od 1927 vozila i njih će pokretati T6 ili D5 motori. Ovi primerci će se prodavati ekskluzivno online.

foto © Volvo

Nastavak na Moto.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Moto.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Moto.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.