Zvanična premijera filma Neposlušni na FAF-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 01:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvanična premijera filma "Neposlušni" na FAF-u

U glavnom programu 20. Festivala autorskog filma večeras u Domu omladine Beograda biće održana zvanična premijera dugometražnog igranog filma "Neposlušni" mlade rediteljke i scenaristkinje Mine Đukić.

Projekcija je već rasprodata, saopštili su organizatori FAF-a. Bioskopska distribucija počinje 4. decembra u UK Parobrod.

Ovaj debitantski film imao je nezvaničnu beogradsku premijeru 21. novembra na otvaranju "okupiranog" bioskopa "Zvezda".

Svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << premijera bila je u januaru ove godine u takmičarskom programu Sandensa, najvećeg festivala nezavisnog filma u SAD, a zatim su "Neposlušni" prikazivani i nagrađivani na više stranih i domaćih festivala.

U priči o dvoje mladih - Leni i Lazaru, o ljubavi i slobodi uloge igraju Hana Selimović i Mladen Sovilj.

Đukićeva je uoči puta na Sandens izjavila Tanjugu da je srećna što je njen film prepoznao festival koji afirmiše baš onaj oblik bavljenja filmom koji nju zanima, a to je "istraživački, baziran na deljenju energije ljubavi sa ostalim članovima ekipe, više intiman i ličan, zasnovan više na želji za iskustvom nego za proizvodnjom".

Film "Neposlušni" se, kako je rekla, bavi problemom poznog odrastanja, "situacijom u kojoj znaš da je nužno sazrevanje i neki izvestan put, ali nisi siguran da je taj put baš ono što želiš i pitaš se da li je to nešto što su ti drugi nametnuli ili je to tvoj izbor".

U glavnom programu FAF-a pre podne biće prikazan još jedan debitantski film, i to iz Indije - drama Čaitanije Tamhanea "Sud", nagrađena "Lavom budućnosti" ove jeseni u Veneciji.

Zasnovan na inteligentnom scenariju ovaj film prikazuje pravni sistem Indije, dok u suštini govori o klasnoj podeljenosti, obrazovanju i pristupu moći.

Reditelj Tamahane i glumac iz njegovog filma Vivek Gomber pozdraviće publiku FAF- na popodnevnoj projekciji u Domu omladine Beograda 29. novembra.

Istog dana u organizaciji FAF-a i Fondacije "Aleksandar Saša Petrović", u novoj zgradi Kinoteke biće održan razgovor "Sećanje na lik i delo Aleksandra Saše Petrovića", povodom 20 godina od smrti velikog reditelja. Učešće su najavili istaknuti glumci, reditelji, književnici, filmolozi, kritičari, prijatelji autora po kojem nosi ime Gran pri Festivala autorskog filma.

Nakon razgovora biće prikazani kratkometražni dokumentarni filmovi Saše Petrovića koji se bave fenomenom umetničkog stvaranja i na najbolji način anticipiraju njegov dalji dugometražni opus: Petar Dobrović (1957), Sabori (1965), Putevi (1958).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.