Župnik nam je zlostavljao decu u školi

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Župnik nam je zlostavljao decu u školi"

Savet MZ Telečka zahteva od Rimokatoličke biskupije da mesnog sveštenika Arpada Pastora odmah premeste iz njihovog sela.

Kao razlog navode zlostavljanje školske dece i od nadležnih državnih organa traže sprovođenje istrage o mnogobrojnim incidentima čiji je akter bio sveštenik.

Pastor je u OŠ “Kiš Ferenc“ predavao veronauku, a nakon čestih primera fizičkog i psihičkog zlostavljanja na koje su se žalila deca i njihovi roditelji, Savet roditelja i rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << škole pokrenuli su disciplinski postupak.

Dok je trajao postupak sveštenik je dao otkaz, a zahtevi roditelja i meštana Biskupiji za premeštanje Pastora iz njihovog sela nisu urodili plodom, pa se Savet MZ obratio i nadležnom tužilaštvu.

- Ne smemo dozvoliti da deca budu žrtve u školi ili van nje i zato zahtevamo od rukovodilaca Rimokatoličke biskupije da odmah reaguje, a od državnih organa sprovođenje kompletne istrage – kategorični su žitelji Telečke.

- Otac Pastor se u proteklih 18 godina nije uklopio u našu sredinu, bio je umešan u mnoge incidente, a nakon saznanja o zlostavljanju uvereni smo da nije dorastao vaspitanju i rukovođenju zajednicom vernika – ističe Kornel Keseg, predsednik Saveta MZ Telečka.

- Zamolili smo sveštenika Pastora da sam traži premeštaj, a pošto nismo ni od njega ni od bilo kog drugog crkvenog zvaničnika dobili potvrdu da je to i učinio, reagujemo da ne bismo ćutanjem postali saučesnici – saopštio je Savet MZ.

Osnovno tužilaštvo u Somboru proverava navode. Roditelji zlostavljane dece i direktorica škole Roža Varga Rajnai nisu želeli zasad da komentarišu slučaj. Na službeni telefon hrama u Telečki juče se niko nije javljao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.