Ženi operacijom zamenili grudnu i trbušnu aortu

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženi operacijom zamenili grudnu i trbušnu aortu

Na Institutu za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici izvršena je jedna od najkomplikovanijih kardioloških operacija - zamena grudne i trbušne aorte, a izvedena je pod rukovodstvom čuvenog kardiovaskularnog hirurga Majkla Džejkobsa sa klinike u Mastrihtu.

Napominjujući da je takva operacija urađena je po prvi put po takvoj metodologiji, u Institutu, direktor Aleksandar Redžak je dodao da je operisana mlađa ženska osoba iz Novog Sada, da je operacija trajala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sedam sati i da je završena uspešno, a pacijent je u stabilnom stanju.

“Ono što je specifično za tu operaciju je da je za vreme operacije neophodno obezbediti zaštitu kičmene moždine, kao i svih organa koji se vaskularizuju iz grana koje polaze iz obolelog dela aorte”, objasnio je Redžak.

Redžak se zahvalio doktoru Džejkobsu i timu lekara sa Instituta koji je učestvovao u toj operaciji i koji je, kako je naglasio, pokazao veliki entuzijazam za uvođenje nove tehnologije.

Lekari kao u Holandiji

Majkl Džejkobs je objasnio da se radilo o vrlo kompleksnoj operaciji koja je uspešno obavljena. On je dodao da je bio maksimalno zadovoljan saradnicima i da “praktično nije bilo nikakve razlike u odnosu na njegov tim sa kojim radi na klinici u Holandiji”.

Direktor Instituta u Sremskoj Kamenici je istakao da je ova operacija samo prvi korak u definitivnom uvođenju “endovaskularne i otvorene hiruške tehnike u rešavanju anorizma torakoabdominalne aorte”, što je, kako je naglasio, definitivna strategija razvoja Instituta i Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju.

Redžak je dodao da se nada da će Institut i ubuduće imati dobru saradnju sa Majklom Džejkobsom koji će, kako očekuje, dati dalju maksimalnu podršku u uvođenju te hirurške tehnologije u zameni grudne i trbušne aorte.

“Ovo je jedan od tipičnih primera kako dalje moramo da se razvijamo i kako moramo dalje da radimo ako želimo da postanemo lideri u lečenju kardiovaskularnih bolesti u regionu, a to nam je svakako cilj”, rekao je Redžak.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamene grudne i trbušne aorte u Institutu za KVB

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2015

Na Institutu za Kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici izvršena je jedna od najkomplikovanijih kardioloških operacija - zamena grudne i trbušne aorte, a izvedena je pod rukovodstvom čuvenog kardiovaskularnog hirurga Majkla Džejkopsa sa klinike u Mastrihtu, rečeno je danas na konferenciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.