Završen otkup kukuruza za robne rezerve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen otkup kukuruza za robne rezerve

Produktna berza u Novom Sadu prestala da prima naloge za prodaju kukuruza za potrebe države, a pojedini regioni poslali su duplo više ponuda od predviđenih kvota.

"Otkup ide dobrim tempom, toliko dobrim da su pojedini regioni čak prebacili kvote. To su okruzi sa teritorije Vojvodine, odakle je ponuđeno 72.500 tona, što je više nego duplo", rekao je za RTV direktor Produktne berze Žarko Galetin.

Upravo je to bio i razlog što je Produktna berza prestala da prima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naloge za prodaju kukuruza.

Ova mera države naišla je na odobravanje zemljoradnika i agroekonomista, ali uz izvesnu dozu primedbi.

Poljoprivrednik Pavle Nenadović iz Vognja smatra da će ova mera dati rezultate, jer je bolje prodati kukuruz za 18 dinara po kilogramu nego za 15 ili 16 dinara.

Petar Janković iz Neradina takođe smatra da je mera dobra, ali da su male otkupne količine, dok Slavomir Ruskovski iz Kucure misli da je mera je dobra, ali zakasnela.

Otkupom 50.000 tona biće zadovoljen gotovo zanemariv broj poljoprivrednika. Kako smatraju u Fondu za žita Srbije, svega 0,8 odsto od ukupne proizvodnje će otkupiti država, što podrazumeva najviše 500 proizvođača.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da država otkupljuje taman toliko koliko joj treba i za šta ima novca, a smatraju da će mera uticati na izbalansiranu ponudu i tražnju i ublažiti trenutno nisku cenu kukuruza.

Količine kukuruza koje se otkupljuju od paora i zadruga utvrđene su na nivou okruga i zavise od posejanih površina. S obzirom na činjenicu da je sa teritorije centralne Srbije ponuđeno svega 2.500 tona kukuruza, evidentno je da će doći do preraspodele takozvanih kvota - odnosno ustupanja regionima iz Vojvodine.

Kako saznaje RTV, to će se dogoditi naredne nedelje, čime bi se trgovina kukuruzom za potrebe robnih rezervi ujedno i okončala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.