Vujović: Sledećeg meseca sporazum sa MMF-om

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Sledećeg meseca sporazum sa MMF-om

Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je nadu da će Srbija idućeg meseca finalizovati sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i prodati evroobveznice vredne do dve milijarde evra po kamatnim stopama ispod četiri odsto, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Vujović je u Londonu, u intervjuu za agenciju Rojters, rekao da očekuje da će sporazum sa Rusijom o gasu pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju.

"Procena je da ćemo iduće godine zabeležiti nulti ili jedva pozitivan privredni rast, zatim rast od 1,5 odsto u 2016. i 2,5 odsto u 2017. Verujem da bismo 2015. mogli ostvariti znatno bolji rezultat, zahvaljujući oporavku od poplava i drugim faktorima. Rast bi mogao da iznosi od 0,5 do 1,5 odsto", naveo je on u intervjuu Rojtersu.

Agencija Rojters navodi da će idućeg meseca u srpsku prestonicu MMF poslati tim koji će voditi pregovore o zajmu, kao i da je Beograd obećao da će u naredne tri godine izvršiti rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija ukupne vrednosti od 1,4 do 1,5 milijardi evra, uz podizanje poreza na transport gasa kroz zemlju, u cilju spuštanja budžetskog deficita na održivih 2,0 do 2,5 odsto.

"Potrebno je da radimo na tome da javne kompanije u oblasti električne energije i gasa ostvare veću uštedu i da sredstva koja uštede preusmerimo u budžet", naveo je Vujović koji je prethodnih dana, u okviru srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, učestvovao na investicionoj konferenciji u Londonu.

Agencija Rojters zaključuje da će Srbija, da bi smanjila javni dug, emitovati evroobveznice i iskoristiti oštar pad troškova zaduživanja vlada širom Evrope, budući da su centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, snizile kamatne stope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sledećeg meseca sporazum sa MMF-om i evroobveznice

Izvor: Beta, 31.Okt.2014

BEOGRAD, 31. oktobra 2014. (Beta) - Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je nadu da će Srbija idućeg meseca finalizovati sporazum sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i prodati evroobveznice vredne do dve milijarde evra po kamatnim stopama ispod četiri odsto, objavilo je u petak Ministarstvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.