Vučević: Ravnopravna uključenost osoba s invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2016, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Ravnopravna uključenost osoba s invaliditetom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je danas da Grad mora da angažuje sve kapacitete kako bi se osobe sa invaliditetom osećale jednako uvaženim, jer njima ne trebaju privilegije, već ravnopravna uključenost u svakodnevni život.

Vučević je, na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 70 godina rada Organizacije gluvih Novi Sad, koja je održana u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović", čestitajući godišnjicu Organizaciji gluvih rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da treba da vidimo šta smo kao društvo uradili da se osobe sa invaliditetom osećaju jednako korisno kao članovi zajednice.

"Akcenat nije samo na pojedinim datumima, već želimo da pošaljemo poruku da moramo voditi računa o svim građanima jednako bez obzira na njihove životne okolnosti", rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, važna pitanja kojima Grad posvećuje pažnju su inkluzivno obrazovanje, uklanjanje barijera u svim segmentima, apsolutna borba za iskorenjivanje siromaštva i kvalitetna zdravstvena zaštita.

"Grad nije nikada umanjivavao budžetska sredstva namenjena podršci osobama sa invaliditetom, a više od pet odsto gradskog budžeta dobija Uprava za socijalnu i dečju zaštitu", naglasio je Vučević.

Ane Ditrih iz Organizacije za gluve Novog Sada, rekla je da je još od 1955. godine, kada je zaposlen prvi profesionalni sekretar u Organizaciji gluvih Novi Sad, Grad Novi Sad bio glavna podrška za redovne i projektne aktivnosti organizacije.

"Organizacija gluvih ne bi uspeli da opstane da nije resorne gradske uprave sa kojom imamo odličnu saradnju. Među najvažnijim delatnostima Organizacije su prevodilačke usluge na znakovni jezik, a u cilju olakšavanja svakodnevne aktivnosti gluvim osobama, na primer, da prilikom odlaska kod lekara mogu da se izraze na svom jeziku", rekla je Ditrih.

Predsednik Organizacije gluvih Jozef Valihora zahvalio se Gradu na partnerskom odnosu u borbi za prava zajednice gluvih osoba. On je posebno istakao značaj prevoda na znakovni jezik televizijskih prenosa zasedanja Skupštine Grada Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.