Vučević: Odluka o Evropskoj prestonici kulture 13. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević: Odluka o Evropskoj prestonici kulture 13. oktobra

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da će delegacija Novog Sada 13. oktobra u Briselu održati finalnu prezentaciju kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i da će tog dana biti i doneta odluka o Evropskoj prestonici kulture.

Vučević je naveo da će povodom izbora Evropske prestonice kulture, 29. septembra u Novi Sad doći evropska Komisija za ocenu kvaliteta kandidature i istakao da je odluka o izboru Evropske prestonice kulture izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << važna ne samo za Novi Sad već za celu Srbiju i ne samo u oblasti kulture već u svim sferama života.

"Izbor za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je jedna od najvažnijih stvari koje Novi Sad očekuje do kraja ove godine, a pored toga tu je i niz infrastrukturnih projekata, pre svega izgradnja industrijske zone "Sever 4", što je najveći i najvažniji projekat za grad ove godine, i sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da ti radovi idu dobrom dinamikom i da "Zavod za izgradnju grada" (ZIG) ima dobru koordinaciju sa izvođačima radova i sa Kompanijom "Lir" kao investitorom", rekao je Vučević Tanjugu.

On je naglasio da Kompanija "Delphi" privodi kraju veliku investiciju u fabrici "Neobus", što će se najbolje moći videti u septembru, kada se, kako je rekao, neće prepoznati nekadašnja "Neobusova" fabrika u kojoj će "Delphi"-evi pogoni biti uposleni u punom kapacitetu.

Pored toga do kraja godine trebalo bi da bude završena i izgradnja sportske hale u Petrovaradinu, što je prva sportska hala sa sremske strane grada.

"Sve navedeno samo potvrđuje da sam u decembru 2015. govorio istinu, kao što uvek i govorim, kada sam rekao da budžet za 2016. godinu nije izborni već razvojni i da će nam se najbitnije i najbolje stvari dešavati pred kraj godine‚ kada izbori budu daleko za nama, dok su drugi nazovi stručnjaci, koji su u međuvremenu odlukom građana na izborima smanjili svoj politički kapacitet u gradskoj skupštini, tvrdili da se pravi budžet za predizbornu kampanju i naravno po ko zna koji put nisu bili u pravu", istakao je Vučević.

Po njegovim rečima sve navedeno je samo deo prioriteta za razvoj Novog Sada u narednom periodu, a plan tog razvoja gradonačelnik je izložio u svom programu pred odbornicima Skupštine Grada prilikom izbora za drugi mandat. Taj program je razrađen u pet tačaka, tzv. "petak" za Novi Sad.

Taj program predviđa razvoj komunalne infrastrukture, ravnomeran razvoj grada, uravnoteženu i odgovornu socijalnu politiku, zatim kandidaturu i pozicioniranje Novog sada kao evropske prestonice kulture i prestonice kulture za ovaj deo Evrope , ulaganja i podrška drugim društvenim oblastima kao što je zdravstvena zaštita, sport, kultura.

"Među najveće projekata spadaju izgradnja mosta preko kanala Dunav-Tisa-Dunav, tzv. drugog Sentandrejskog mosta i rekonstrukcija postojećeg, te pretvaranje Sentandrejskog puta u novi bulevar, zatim širenje kolovoza kroz Futog, dupliranje kolovoza prema Rumenci, pojačanje saobraćajnih kapaciteta saobraćaja Kaću, što će sve zajedno doprineti poboljšanju kvaliteta saobraćaja na prilaznim pravcima", pojasnio je Vučević.

On je najavio i izgradnju nove, duplo veće garaže u Šafarikovoj ulici, a kaza je i da se očekuje da ZIG ove godine krene u izgradnju zgrade za hitnu medicinsku pomoć, koja će biti među najsavremenijima u Srbiji, a počeli su radovi i na izgradnji muzičko - baletske škole.

Kada je reč o međusobnim političkim odnosima činilaca unutar gradske vlasti, Vućević je rekao da je zadovoljan kako vladajuća koalicija funkcioniše.

"Ono što javnost verovatno najviše zanima je odnos između SNS i LSV koje su na nekim višim nivoima u nesaglasju po nekim pitanjima, moram da istaknem da na lokalnom nivou imamo dobru komunikaciju i čak mogu da kažem da sa LSV-om imamo vrlo korektnu saradnju", zaključio je Vučević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.