Vrbas: Zaplet sa adresom TV Bačka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2016, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbas: Zaplet sa adresom TV Bačka

Privatna televizija s istim imenom i gotovo istovetnim logom kao bivša opštinska TV Bačka, emituje program u Vrbasu koji proizvode zaposleni u "medijskom odeljenju" Javnog komunalnog preduzeća Komunalac iz tog grada, a i sedište te privatne televizije nalazi se u Komunalcu.

Kako izveštava Vojvođanski istraživački centar VOICE, za sedište nove TV Bačka, koja je sada u vlasništvu subotičkog preduzeća VTV Comnet doo osnovanog u januaru 2016, izabran je JKP Komunalac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje se odlukom Skupštine opštine Vrbas od jula 2015. bavi i pružanjem medijskih usluga.

S istim imenom i na istom kablovskom kanalu, TV Bačka počela je da emituje program 31. marta ove godine, a na pitanje da li je preuzimanje radnika "medijskog odeljenja" JKP Komunalac i ustupanje prostora u zgradi javnog preduzeća deo aranžmana o "preuzimanju televizije" sa lokalnom vlasti, vlasnik VTV Comnet Vladan Stefanović je kazao da je kod sedišta medija "u pitanju greška u administraciji".

"Adresa redakcije u Vrbasu je u međuvremenu promenjena. Greškom naše administracije je stavljena u prijavi za APR prvobitno adresa Komunalca", odgovorio je Stevanović nakon što je Agenciji za privredne registre hitno podneo zahtev za promenu adrese sa zgrade JKP Komunalac na privatnu adresu na periferiji Vrbasa.

Stevanović je dodao da su vrbaski čelnici tražili da on preuzme šestoro radnika "medijskog odeljenja" na platnom spisku JKP Komunalac, a da kasnije oni pređu u VTV Comnet, te da je volontiranje radnika Komunalca za privatnu televiziju dogovoreno uz saglasnost poslodavca JKP Komunalac.

Kako se navodi, opština Vrbas je sprovela i postupak javne nabavke za radove na adaptaciji potkrovlja u zgradi JKP Komunalac, koja je prvobitno navedena kao sedište privatnog medija, a za ovu namenu iz džepova građana opštine Vrbas do sada je izdvojeno 1,5 miliona dinara.

Navodi se da radnici privatne televizije TV Bačka koriste i opremu bivšeg Javnog preduzeća za informisanje koje je u likvidaciji i još nije javno ponuđena na prodaju, a čiji je likvidacioni izveštaj po hitnom postupku Skupština opštine Vrbas usvojila 3. marta, istoga dana kada je Regulatorno telo za elektronske medije izdalo preduzeću VTV Comnet doo dozvolu za emitovanje TV Bačka.

"Opremu stare TV Bačka koriste stari radnici te kuće koji su u Komunalcu. Mislim da su je koristili i za deo priloga koji su radili u prethodnom period, a koji se emitovao na TV Bačka u prethodnih mesec dana", kazao je Stevanović na pitanje da li se imovina preduzeća u likvidaciji koristi u privatne svrhe.

Iz lokalne samouprave do danas nije odgovoreno na pitanja na osnovu kojeg ugovora, sporazuma ili dogovora je na adresi JKP Komunalac registrovano sedište VTV Comnet i ko je investitor radova u zgradi.

Lokalnu vlast u Vrbasu, koju predvodi koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, medijska udruženja već su kritikovala zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima, kada su JKP Komunalac registrovali za obavljenje medijskih poslova, suprotno odredbi o povlačenju države iz vlasništva nad medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.