Važno ulagati u predškolsko obrazovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno ulagati u predškolsko obrazovanje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da je veoma važno ulaganje u predškolsko obrazovanje koje će u narednim decenijama doneti mnogo više koristi.

Verbić je, na predstavljanju projekta "Vrtići bez granica 2" u Muzeju nauke i tehnike, podsetio da je u strategiji obrazovanja planirano da do 2020. godine preko 90 procenata dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

"Svidelo se to nama ili ne, moramo da priznamo da verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2020. godine nećemo moći to da ostvarimo, ali je naš zadatak da se tome što više približimo i da to bude oko 75 procenata, onda bismo bili u rangu sa zemljama EU", rekao je Verbić.

Biće nam potrebno jako mnogo novca da bismo povećali obuhvat, dodao je on, ali je istakao da će nam to jako mnogo novca doneti u decenijama koje dolaze neuporedivo više koristi.

"Jako je važno da sada ulažemo mnogo da bismo u narednim decenijama imali još mnogo više", rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima, projekat "Vrtići bez granica" pokazao je kako u relativno kratkom periodu može da se poveća broj dece u predškolskom obrazovanju, kako možemo i marginalizovane grupe vrlo brzo da uključimo u predškolske ustanove, kao i šta sve treba da uradimo kroz analizu da bi taj obuhvat bio onakav kakav želimo.

"Predškolsko obrazovanje je od ključnog značaja", rekao je ovom prilikom direktor UNICEF-a Majkl Sent Lot.

"Kao arhitekta nikada ne pravim zgradu od krova, a čak i ako želite da izgradite temelj, morate da idete u dubinu. Dolazim za Haitija gde je u zemljotresu stradalo 250.000 ljudi, a razlog u stvari nije bio zemljotres nego loše sagrađene zgrade. Kakvu budućnost želimo za Srbiju?", upitao je Sent Lot.

On je ukazao da je utvrđeno da su deca koja su pohađala predškolsko imala veća postignuća u životu i bolje zdravstveno stanje, što znači manje opterećenje zdravstvenog sistema primetivši da je ulaganje u obrazovanje ekonomski isplativo.

U tom kontekstu podvukao je da bolje obrazovano stanovništvo sa sobom povlači bolju zaradu, formiraju se budući poreski obveznici...

"U vremenima ekonomskih poteškoća u Srbiji, ljudski kapital je najvažniji", istakao je on.

Prema poslednjim podacima istraživanja Republičkog zavoda za statistiku i UNICEF-a, 50,2 odsto dece uzrasta od tri do pet i po godina, obuhvaćeno je predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem što je znatno ispod proseka EU gde je obuhvat 87 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Važno ulaganje u predškolsko obrazovanje

Izvor: RTS, 30.Sep.2014

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da je veoma važno ulaganje u predškolsko obrazovanje koje će u narednim decenijama doneti mnogo više koristi...Verbić je, na predstavljanju projekta "Vrtići bez granica 2" u Muzeju nauke i tehnike, podsetio da je u strategiji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.