Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2014, 10:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Važno je kombinovati namirnice
Dobre navike u ishrani treba negovati još u predškolskoj ustanovi, a najbolje je kad se steknu u porodici. Oktobar se tradicionalno obeležava i kao Mesec hrane. Tim povodom, Institut za javno zdravlje Vojvodine organizovao je skup na kom se govorilo o zdravstvenoj bezbednosti hrane, ali i o pravilnoj ishrani.
Srbiji je svest o zdravom načinu ishrane porasla u poslednjih nekoliko godina, ali se ipak uobičajen domaći ručak i dalje sastoji od supe, mesa i krompira, ili testenine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od salate, kolača ili voća. Spajanje ugljenih hidrata i proteina u istom obroku za posledicu ima loše varenje, osećaj težine nakon jela, gasove, pospanost i gorušicu.
Za varenje ugljenih hidrata, na primer krompira, potrebne su bazne supstance, a za varenje belančevina, recimo mesa, mlečnih proizvoda i koštunjavog voća, potrebna je kiselina. Pošto baze i kiseline jedna drugu neutrališu, sposobnost varenja hrane je smanjena.
Hrana u želucu ostaje najmanje 3 sata pre nego što krene u tanko crevo, a za to vreme se kvari ukoliko se ne razgradi. Nesvarene belančevine se raspadaju, dok nesvareni skrob fermentiše. To izaziva lošu probavu, naduvenost, gorušicu. Sve to nastaje zbog loše kombinovane hrane.
Voće se u želucu zadržava kratko, najduže pola sata i zbog toga ga treba jesti na prazan stomak, a najpovoljnije vreme za voće je pre podne, jer nam razgradnjom daje energiju. Voće nikada nemojte da jedete nakon ručka, jer će, zbog ostale hrane, u želucu ostati duže nego što je potrebno.
Ako se budete pridržavali ovih jednostavnih pravila, osećaćete se sveže, bićete puni energije, varenje će vam se poboljšati, a verovatno ćete izgubiti i neki suvišan kilogram.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...