Vanredno stanje na Sinaju nakon pogibije 31 vojnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2014, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na Sinaju nakon pogibije 31 vojnika

Egipatske vlasti su danas na velikom delu Sinajskog poluostrva uvele tromesečno vanredno stanje, nakon što je 31 vojnik poginuo u samoubilačkom napadu automobila bombe, koji su najverovatnije organizovale džihadističke snage.

To je najsmrtonosniji napad na egipatske bezbednosne snage otkad je prošle godine vojska svrgla sa vlasti bivšeg predsednika Mohameda Morsija, prenosi AFP.

Policijski čas će biti uveden u severnom i centralnom delu Sinaja i biće na snazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od pet popodne do sedam ujutru, saopšteno je iz egipatske predsedničke kancelarije.

Egipat je takođe najavio kako će zatvoriti granični prelaz Rafah - jedini koji vodi prema Pojasu Gaze, a nije pod kontrolom Izraela.

Danas treba da se sastane Vrhovni savet vojnih snaga Egipta, koji će odlučiti o tome kakve mere će biti preduzete tokom vanrednog stanja.

Do jučerašnje eksplozije automobila bombe je došlo na jednom kontrolnom punktu u poljoprivrednom području, severozapadno od El-Ariša, najvažnijeg grada Severnog Sinaja. Osim 31 poginulog vojnika, u ovom napadu je ranjeno još 29 pripadnika armije, među kojima i pet oficira.

Na jednom drugom kontrolnom punktu, južno od El-Ariša, naoružana grupa je iz vatrenog oružja ubila još jednog oficira i ranila dvojicu vojnika, saopštili su egipatski bezbednosni zvaničnici.

Procenjuje se da će ova dešavanja predstavljati novi udar za egipatski turizam. Južni Sinaj, s mnoštvom turističkih odmarališta duž obale Crvenog mora, je dosad uglavnom bio pošteđen nasilja koja potresaju severni deo poluostrva od 2011. godine.

Februara ove godine, međutim, jedan bombaš samoubica je u napadu na autobus sa turistima ubio trojicu Južnokorejanaca u letovalištu Taba, na jugu Sinaja. Odgovornost za taj napad je preuzela najaktivinija egipatska militantna grupa Ansar Beit al-Makdis.

Nakon jučerašnjeg napada, egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je objavio trodnevnu nacionalnu žalost.

Grupa Ansar Beit al-Makdis, koja je izrazila podršku ozloglašenoj Islamskoj državi (IS), je prošle godine u Kairu u napadu automobila bombe pokušala da ubije egipatskog ministra unutrašnjih poslova.

Egipatski vojni sud je u utorak osudio na smrt sedam pripadnika Ansar Beit al-Makdisa zbog jednog napada na vojne snage u kojem je bilo ljudskih žrtava.

Od svrgavanja Morsija više od 1.400 njegovih pristalica je ubijeno u sukobima s vojnim i bezbednosnim snagama, dok je preko 15.000 u zatvoru, uključujući samog Morsija i brojne pripadnike organizacije Muslimanska braća, koja je stavljena van zakona. Više od 200 uhapšenih je nakon ubrzanih sudskih procesa osuđeno na smrt.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.