VELIKI USPEH KCV Urađena prva ugradnja titanijumskih implanta

Izvor: Blic, 17.Jan.2017, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKI USPEH KCV Urađena prva ugradnja titanijumskih implanta

Upravnik maksiofacijalne klinike Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Aleksandar Kiralj saopštio je danas da je u Novom Sadu u toj zdravstvenoj instituciji napravljen veliki korak na polju rekonstrukcije deformiteta skeleta glave i vrata ugradnjom titanijumskih implanta.

- Nakon sličnih operacija u Kliničkim centrima u Beogradu i Nišu napravili smo jedinstveni zahvat koji još nije rađen na ovim prostorima. Radi se o ugradnji titanijumskih implanta za rekonstrukciju defekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nastalih kao posledica odstranjivanja benignih ili malignih tumora, zatim nakon rešavanja deformiteta lica kao i rekonstrukcije lica i vilice nakon povreda uglavnom nastalih u teškim nezgodama – objašnjava dr Kiralj.

Prema njegovim rečima, prednosti ovog zahvata su mnogostruke jer se u praktično jednoj hirurškoj intervenciji može rešiti problem rekonstrukcije koji je najidealniji i estetski i funkcionalno za pacijenta, a period oporavka je mnogo kraći nego nakon dosadašnjih metoda operacija.

- U saradnji sam novosadskim Prirodno-matematičkim fakultetom i velškim Univerzitetom u Kardifu na osnovu CT nalaza i drugih analiza pravi se 3D model radi simulacije defekta i implanta i nakon toga se uz saglasnost pacijenta prelazi na izradu individualnog implanta i njegovu hiruršku ugradnju – naglasio je dr Kiralj.

Budući da operacije tog tipa koštaju od 500 do 1.000 evra, dr Kiralj smatra da bi troškove takvih zahvata trebalo da snosi država.

- Do sada je urađena jedna operacija i ona je koštala kao nekoliko zubnih implanta. Troškove te operacije je snosila država i nadam se da će tako bit i i ubuduće s obzirom na to da se hirurški zahvati tog tipa relativno retko rade jer na sreću imamo malo takvih pacijenata – zaključio je dr Kiralj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.