Izvor: Magyar Szó, 28.Avg.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda kao rešenje

Uređaj za prečišćavanje otpadnih voda kao rešenje Magyar Szó online

2014. augusztus 28., 15:01

0

Za sada,  ni lokalna samouprava u Bačkoj Topoli ne zna ko je izazvao intenzivno zagađenje koje je zabeleženo početkom jula i sredinom avgusta na rečici Krivaja a koje je otežalo svakodnevni život stanovnika Bajše, Malog Iđoša, Lovćenca i Feketića tokom leta. Građani koji su bili prisiljeni da svakodnevno udišu smrad iz rečice su pokrenuli peticiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u Bajši i u Malom Iđošu. Njihov cilj je da odgovorni kažu ko je zagadio Krivaju i da se zagađivači kazne.

Melinda Kokai Mernjak, gradonačelnica Bačke Topole je za „Mađar so“ rekla: „Problem se može rešiti samo zajedničkim naporima lokalne samouprave, javnog preduzeća DTD  i lokalne, odnosno pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine. Lokalni inspektor za zaštitu životne okoline je izvestio nadležne republičke organe i zajedno sa njima bio na terenskom radu zbog zagađenja koje je zadesilo Krivaju“ – izjavila je gradonačelnica naglašavajući da bi se zagađivač ili zagađivači mogli identifikovati samo u slučaju da se saradnik republičke inspekcije za vode nalazi na licu mesta u trenutku kada se materija koja zagađuje pušta u reku. Opštinska inspekcija nema referentnu laboratoriju gde bi se moglo utvrditi čime se zagađuje reka.

„Nadgledanje prirodnih voda na teritoriji opštine su u nadležnosti lokalne inspekcije za zaštitu životne sredine i republičke inspekcije za vodoprivredu. Posao inspekcije je da identifikuje zagađivača. Mi kao firma za vodoprivredu  ne bavimo se čišćenjem reka,već samo održavanjem korita. Ako u reku dospe neko zagađenje mi vodu ne možemo očistiti. Pre otprilike deset dana smo očistili bazen Žibela i rezultat našeg rada je već primetan, što je potvrdio i pokrajinski inspektor koji je bio na licu mesta. Osamdeset posto otpadnih voda koje u Krivaju dospevaju u Bačkoj Topoli, je industrijskog porekla, a samo dvadeset posto komunalnog. Sva tri velika zagađivača (IM Topola, Perutina Ptuj i Žibel koji obrađuje otpade životinjskog porekla) imaju bazen gde se prvostepeno talože otpadne vode, ali materije koje se razlažu u vodi i na taj način dospevaju u reku. Na teritoriji Bačke Topole, Krivaja nikad ne smrdi – samo van grada. Razlog je što se zagađenje vrši van teritorije grada, na donjem toku reke“ – izjavio je za „Mađar so“,  Imre Hallgato, direktor javnog preduzeća  DTD.

Na pitanje da li zagađenje Krivaje negativno utiče na kvalitet pitke vode u opštini, direktor je odgovorio kako to ništa ne dokazuje. „Verovatno nema negativnog uticaja, jer se voda za piće dobija iz bunara dubokih 70-100 metara, a do te dubine zagađenje ne dopire“ – dodao je direktor.

„Zagađenje Krivaje već dugi niz godina predstavlja ozbiljan problem. Lokalna samouprava je više puta pregovarala sa predstavnicima Perutine Ptuj, IM Topola i Žibela, ali još nije pronađen dogovor da li će navedeni izgraditi posebne uređaje za prečišćavanje otpadnih voda  ili će to uraditi zajedno sa lokalnom samoupravom“ – izjavila je gradonačelnica dok je direktor dodao da bi prema mišljenjima stručnjaka najoptimalnije rešenje bilo da se izgradi  jedan centralan uređaj za prečišćavanje. Najveći zagađivači već rade na tome da u budućnosti izgrade primarne prečišćivače.

Bačka Topola ne raspolaže sa uređajem za prečišćavanje voda. Daleke 2007. godine je opština od pokrajinskog fonda za kapitalne investicije dobila stredstva za izradu planske dokumentacije za taj uređaj. Tri godine kasnije je lokalna samouprava donela odluku o budućem projektu za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Pokrajinski fond za kapitalne investicije je izradu planske dokumentacije zatražio od Tehničkog fakulteta sa Univerziteta u Novom Sadu. Fond je za taj posao odobrio 10 miliona dinara, a plan je trebao biti gotov sredinom 2010 godine. Do sada je od odobrene svote, polovina uplaćena na račun organa odgovornog za izradu plana. Lokalna samouprava se nada da će plan biti gotov do kraja ove godine. Gradonačelnica naglašava da bi samo sa konkretnim planom mogli tražiti sredstva za izgradnju objekta.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.