Uhapšen Mirsad Omerović iz Tutina zbog vrbovanja džihadista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Mirsad Omerović iz Tutina zbog vrbovanja džihadista

Austrijska policija sprovela je rano jutros veliku akciju protiv međunarodnog terorizma u Gracu, Lincu i Beču, a glavni osumnjičeni koji je uhapšen je Mirsad Omerović, rodom iz Tutina.

U policijskoj akciji "Palmira", kako pišu bečki dnevnik "Kronen cajtung" i list "Esterajh", uhapšen je Omerović koji je regrutovao džihadiste u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

On je uhapšen u 22. bečkom okrugu, nakon što se prethodno veče oprostio od roditelja, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je hteo da otputuje u Siriju.

Prilikom hapšenja, koje je sprovela specijalna jedinica policije Kobra, njegova supruga je dozivela šok, zbog čega je pozvana i hina pomoć.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner izrazila je zadovoljstvo policijskom akcijom rekavši da je poruka džihadistima nedvismislena: "Ovde niste sigurni".

Oko 500 pripadnika policije, među kojima i specijalna jedinica Kobra, prema pisanju štampe, upalo je u stanove, džamije i druge islamske ustanove.

Radi se o finansiranju, ali i regrutovanju džihadista za Islamsku državu.

Akciji policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje, za koju mediji tvrde da je najveća u posleratnoj istoriji.

Državno tužilaštvo izdalo je oko 20 naloga za hapšenje pod optužbom članstva u terorističkom udruženju i naložilo dodatnih 40 pretresa stanova.

U akciji, kako je saopštilo državno tužilaštvo u Gracu, koje je upravljalo akcijom, uhapšeno je 13 osoba, a 16 je privedeno radi saslušanja.

Prilikom pretresa stanova, džamija i automobila pronađeni su, između ostalih, teroristički propagandni materijal, novac i zabranjeno oružje.

Kao mera predostrožnosti, jer postoji opasnost od odmazde islamista, policija širom Austrije stavljena je u stanje pripravnosti.

Više od 150 lica iz Austrije otišlo je u rat u Siriju i priključilo se Islamskoj državi, a među njima ima i visokorangiranih u ovoj terorističkoj organizaciji.

Tako Mohamed M.iz Beča važi za glavnog propagandistu Islamske države, koji pod pseudonimom Abu Usama al Garib ima mnoštvo obavljenih pretećih video snimaka.

Zbog terorističkog udruživanja on je proveo četiri godine u austrijskom zatvoru, a 2011. je otišao u Nemačku, gde mu je zabranjen boravak, a kako bi izbegao proterivanje u Austriju on je pobegao u Kairo.

Marta 2013. on je uhapšen u turskoj zbog falsifikovanih putnih isprava, a nakon što je pušten iz zatvora on se pridružio Islamskoj državi.

Takođe i 19-ogodišnji Firas H. iz Beča često se pojavljuje kao pripadnik Islamske države koji preti mnogim zemljama, a tako i Austriji.

Pored ove dvojice najpoznatiji slučajevi prikljucenja teroristima su dve devojčice bosanskog porekla Samra i Sabina, koje su pobegle iz porodičnog doma u Beču.

Dve tinejdžerke, deca bosanskih izbeglica, nestale su u aprilu, nakon čega su se javile porukama da su u Siriji, gde ih Islamska država koristi za propagandu u privlačenju mladih iz Evrope.

Od 150 džihadista iz Austrije oko 30 je poginulo u borbama u Siriji, a protiv 100 je pokrenuta istraga.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 60 osoba se vratilo iz džihada u Austriju i oni su pod stalnom prismotrom.

Među džihadistima iz Austrije najviše je osoba poreklom iz Čečenije, ali odmah za njima slede lica poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Inače Austrija, a posebno Beč, već duže vreme se pominju kao centar radikalnog islamizma, posebno sa Balkana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.