U vodenim staništima Srbije 200.000 ptica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2016, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vodenim staništima Srbije 200.000 ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovelo je zimski popis ptica širom Srbije, a po prvim procenama očekuje se da broj ptica vodenih staništa dostigne 200.000.

Kako je saopšteno, među najznačajnijim vrstama zabeleženim tokom ovog popisa bile su neke veoma retke vrste - mali labud, gak, baršunasti turpan, patka ledenjarka, morska crnka, crni orao, srednji ronac i brojne druge.

Po prvi put su na popisu evidentirani i utva zlatokrila, mrki sprudnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ušati gnjurac.

Cilj popisa je dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacija ptica koje žive na vodenim staništima.

Na ovaj način, kako je saopšteno, dobiju se podaci koji lokaliteti ili područja su najznačajnija za opstanak ovih ptica u zimskim mesecima.

Popis je obavljen na više od 500 jezera, kanala, ribnjaka, akumulacija, kopova, ritova, slatina i rečica od Vlasinskog i Sjeničkog jezera na jugu, sve do Palićkog i Ludaškog jezera na samom severu zemlje.

Kao i ranijih godina pokriveno gotovo 500 kilometara toka Dunava kroz Srbiju, gotovo ceo tok reke Tise, kao i vodotoci Save, Tamiša, Bosuta, Jegričke, Krivaje, Drine, Ibra, Begeja i drugih.

Dodaje se da je jedan od najvećih poduhvata ponovo je bio obilazak celog toka Zapadne Morave od 200 kilometara peške, od Požege do Stalaća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Srbiji završen popis ptica vodenih staništa

Izvor: Beta, 08.Feb.2016

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovelo je zimski popis ptica širom Srbije, a po prvim procenama očekuje se da broj ptica vodenih staništa dostigne 200.000.Kako je saopšteno, medju najznačajnijim vrstama zabeleženim tokom ovog popisa bile su neke veoma retke vrste - mali labud,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.