U Vojvodini 217 napuštenih kopova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini 217 napuštenih kopova

Na teritoriji Vojvodine postoji 217 napuštenih kopova. Jedan od najvećih svakako je ledinački kop "Srebro". Prostornim planom Srbije i Vojvodine predviđeno je da se do 2020. godine najpre saniraju degradirane površine nacionalnih parkova i drugih zaštićenih područja.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, predstavio je Katastar napuštenih rudarskih kopova na teritoriji Pokrajine.

U Katastru je prikazano stanje napuštenih kopova u Vojvodini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << To je prvi put da postoji takav dokumenat, a o daljnjoj sudbini kopova, odlučivaće Pokrajina.

Posao oko izrade katastra napuštenih kopova, obavilo je 16 univerzitetskih profesora geološke, rudarske, ekonomske, ekološke, informatičke, matematičke i drugih struka.

Značaj katastra napuštenih kopova je višestruk, I on se ne vezuje samo za resorne sektore rudarstva Iigeologije,već i za ekonomiju,urbanizam i poslovno planiranje. Zahvaljujući tom projektu, u budućnosti bismo mogli imati i spisak mineralnih i prirodnih resursa, čime bi bio sproveden koncept održivog razvoja na području Pokrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.