U Vojvodini 12 obolelih od leptospiroze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2014, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini 12 obolelih od leptospiroze

Od opasne zarazne bolesti leptospiroze obolelo je dvanaestoro ljudi iz Vojvodine.

Gostujući u Razglednicama Radio-televizije Vojvodine doktorka Svetlana Ilić sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine je istakla da je karakteristika leptospiroze to da se radi o sezonskoj bolesti i da se javlja u letnjim mesecima.

"Svake godine beležimo najveći broj obolelih u avgustu i septembru mesecu. Prošle godine imali smo šestoro obolelih na teritoriji pokrajine, a ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dvanaestoro", rekla je ona.

Dr Ilić je napomenula da se povećanje broja obolelih može povezati sa majskim poplavama ,ali da to nije glavni uzrok.

"Jedne godine imamo veći broj obolelih, druge manji, a sve zavisi od vremenskih i klimatskih uslova, te od broja glodara na terenu", objasnila je ona.

Ono što je važno istaći, dodala je dr Ilić, jeste da se kod svih obolelih, kako prošlih, tako i ove godine, registruje povoljan ishod bolesti.

Ona je rekla da se radi o bolesti koja ima profesionalni karakter, da se najčešće javlja kod ribolovaca, te je zato zovu i "pecaroška bolest", kao i kod svih onih koji više dana provode u vodi.

"Ranije je bilo većeg broja obolele dece koja su se kupala u rukavcima reka, gde vode sporije otiču, a prošle i ove godine većina obolelih bila je starija od 27 godina", navela je dr Ilić.

Simptomi leptospiroze su nespecifični, a kreću od temperature, slabosti, malaksalosti i bolova u mišićima, do žutila kože i beonjače, poremećaja rada jetre i bubrega.

Kada se radi o virusu Zapadnog Nila, istakla je dr Ilić, od njega je ove godine obolelo pet osoba iz Vojvodine, a još četiri slučaja lekari tretiraju kao verovatne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pecaroška bolest: Šest Novosađana obolelo od opasne bolesti

Izvor: Svet, 27.Avg.2014

Od opasne zarazne bolesti leptospiroze, koja može da izazove smrt, obolelo je šest Novosađana, a za još dvoje se čekaju rezultati.. Svi zaraženi smešteni su na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.. “Leptospirozu prenose miševi i pacovi, a poznatija je kao pecaroška bolest....

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.