Traže hitno rešavanje problema isticanja jalovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže hitno rešavanje problema isticanja jalovine

Gradsko veće Loznice zatražilo je danas sa vanrednog zasedanja hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama, koji se nalazi na teritoriji opštine Krupanj.

Takav zaključak biće upućen u Vladu Srbije posle poražavajućih rezultata ispitivanja kvaliteta vode u koritu reke Korenite, koju je uzorkovao Institut za javno zdravlje iz Šapca, objavljeno je na sajtu opštine Loznica.

Veće je formiralo radnu grupu koja će pratititi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << realizaciju zaključaka i svakodnevno biti uključena u zbivanja na terenu gde žive ugroženi građani.

Ukoliko se ne počne sa rešavanjme ovog ekološkog problema, rukovodstvo grada Loznice na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i čelnicima lokalnih samouprava Krupanj, Bogatić i Šabac, zatražiće hitan prijem kod predsednika Vlade Srbije radi iznalaženja najpovoljnijeg rešenja.

Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona "Stolice" u Kostajniku, koja je krenula rekom Korenitom, stigla je do Drine, rekao je član Gradskog Veća Janko Aleksić, navodeći da je prisustvo teških metala toliko evidentno da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa.

"Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mere ", upozorio je Aleksić, a prenosi Loznica Info.

To je potvrdio i član Gradskog veća Dragoslav Dobrić, koji je rekao Tanjugu da je Zavod za javno zdravlje iz Šapca, analizom vode u reci Koreniti, evidentirao izuzetno visoke granične vrednosti gvožđa, olova, antimona, arsena - čak desetine puta veće od dozvoljenih.

Što se tiče Jadra, on je u svom toku od ulivanja Korenite u Jadar, pa sve do Jelava gde se uliva u Drinu, proglašen za vodu van klase zbog prisustva antimona i arsena, žive i olova u ogromnim količinama, zbog čega je reka dobila sivu boju.

Što se tiče Kostajničkog potoka, tu su vrednosti teških metala nekoliko stotina puta veće od propisanih, naveo je on.

Dobrić je istakao da se na vanrednoj sednici Gradskog veća od stručnjaka moglo čuti da se ovde radi o akumuliranju opasnih, teških metala u biljkama, životinjama i ljudima koji tokom vremena postaju opasni.

On je kazao da mu je načelnik za strategijska dokumenta u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Vesić, u telefonskom razgovoru, objasnio da je posebna radna grupa, koju je vlada formirala, uradila predlog mera za sanaciju jalovišta iz rudnika "Stolice", a koji je prosleđen ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite životne sredine, rudarstva i energetike i zdravlja, gde se čeka njihova saglasnost.

Po dobijanju njihove saglasnosti, Rudarski institut iz Zemuna, iduće sedmice, utvrdiće da li je taj projekat primenljiv i da li sa ulaganjima od 66 miliona dinara mogu da se urade obodni kanali i popravi kolektor.

Vanrednom zasedanju Gradskog veća danas su prisustvovali i predstavnici susednih opština, mesnih zajednica koje se nalaze u slivu Korenite, Jadra i Drine, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP - a Srbije Aleksandar Stojković, republički rudarski i vodni inspektor Siniša Tanacković i Vesna Vujić.

Zasedanju su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Milijana Popović, predstavnici Doma zdravlja i Opšte bolnice u Loznici, kao i više udruženja građana i nevladinih organizacija.

Usled ogromnih i dugotrajnih padavina tokom maja, koje su za posledicu proizvele klizište brdskog masiva na koji se naslanja flotacijsko jalovište "Stolice", došlo je do pucanja dve brane, a kasnije i treće i isticanja više hiljada kubnih metara jalovine.

Jalovina i vode iz jalovišta izlili su se u rečicu Korenitu, u mestu Kostajnik, a koja se uliva u reku Jadar na oko 20 kilometara.

Do ponovnog probijanja brane i isticanja jalovine u potok Kostajnik došlo je 17. jula, posle obilnih padavina, kada je jalovina s bočne strane probila već oštećenu branu jalovišta i izlila se u potok.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike formiralo je krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice" kod Krupnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Traže hitno rešavanje problema isticanja jalovine

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2014

Gradsko veće Loznice zatražilo je hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama, koji se nalazi na teritoriji opštine Krupanj...Ukoliko se ne počne sa rešavanjem tog ekološkog problema, rukovodstvo Grada Loznice predvođeno gradonačelnikom Vidojem Petrovićem...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.