Tajna zimnice - priprema s ljubavlju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2014, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna zimnice - priprema s ljubavlju

Žene iz desetak pančevačkih udruženja podsetile su sugrađane kako se pravi zimnica na starinski način. Pripremale su ajvar i pekmez i prikazale sta su sve spremile za zimu.

Osim uživanja u degustaciji posetioci su imali prilike da saznaju i poneki recept i dobiju savet oko pripreme zimnice od iskusnih domaćica.

Kažu da je tajna zimnice da se priprema s ljubavlju. Ljubav, rituali i recepti ali oni provereni od naših baka, daju posebnost svakoj domaćici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako bi nas podsetili na dobre stare ukuse na "Festivalu zimnica" sve je bilo pripremljeno na tradicionalan način.

"Sve pripremamo na starinski nacin, nema konzervansa. Pripremile smo ajvar, salatu od patlidžana, to je bugarski recept, ima interesantan ukus, pravi se od plavog patlidžana i oraha", kaze Snežana Hinić.

"Domaćice u Brestovcu su pripremile zimnicu i ovde predstavljamo naš ajvar koji je pravljen od brestovačkih paprika po čemu je naše selo i poznato", kaze Nevenka Đurić

"Iako nije zimnica, mi pravimo omiljenu poslasticu kurtoš kolač, tradicionalni mađarski kolač", objasnila je Marija Kovač.

Žene iz KUD-a "Petefi Šandor" koje su i pokrenule ovu manifestaciju pripremile su i pakete sa zimnicom za najsiromašnije sugrađane.

Iako se "festival zimnica" održava tek drugu godinu, želja ovih zena je da postane tradicionalna pančevačka manifestacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.