Svetski dan knjige za decu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2015, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan knjige za decu

Svetski dan knjige za decu je manifestacija koja se obeležava svakog 2. aprila na dan rođenja čuvenog pisca Hansa Kristijana Andersona, a organizuje se zbog popularizacije knjige i podsticanja kreativnosti i čitanja kod najmlađih.

Taj praznik knjige za decu biće obeležen sutra u Dečijem odeljenje Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj". Tom prilikom žiri, bibliotekari i spisateljica Violeta Jović, proglasiće najbolje radove pristigle iz Srbije i dijaspore u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << literarnog konkursa "(Ne)Čitajte moj dnevnik" i nagraditi njihove autore.

Svečanost će biti uveličana otvaranjem izložbe radova dece iz vrtića "Mrvica" iz PU "Dečji dani" i nastupom učenika Muzičke škole "Josip Slavenski".

Svetski dan knjige za decu se obeležava od 1967. godine na dan rođenja poznatog danskog književnika Hansa Kristijana Andersena (1805-1875). Njegove priče su blistave, razumljive, bude maštu i lako mogu zaneti dete, jer je on sam umeo da mašta, uviđa razna čudesa i razmišlja kao deca.

"Čitav je svet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima", rekao je svojevremeno Andersen.

Kvalitet njegovih bajki je, između ostalog, u tome što je uklopio poeziju u priču, unosio je nove motive, pisao bogatim, lakim i lepršavim jezikom, sa puno humora ispod kojeg se često mogu naći ozbiljni, tužni, ironični motivi iz kojih deca mogu učiti.

On potpisuje priče Olovni vojnik, Carevo novo odelo, Mala sirena, Mala princeza, Palčica, Ružno pače, Princeza na zrnu graška i druge bez kojih se odrastanje ne može zamisliti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.