Švedska testira šestočasovno radno vreme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 06:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska testira šestočasovno radno vreme

Švedske vlasti razmatraju uvođenje šestočasovnog radnog vremena očekujući da bi tom praksom mogli smanjiti bolovanja radnika, povećati njihovu produktivnost i uštedeti novac.

U cilju testiranja novog radnog vremena, u Geteborgu su u toku pripreme za eksperiment u domu za starije osobe "Vastra Hisingen", sa 60 zaposlenih, pišu crnogorski mediji.

Zaposleni u domu za starije osobe, gde će biti sproveden eksperiment, primaće istu platu kao i njihove kolege u drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takvim domovima.

Očekuje se da bi naredne godine novo radno vreme moglo da bude uvedeno u celom gradu.

Švedske vlasti smatraju i da bi kraće radno vreme moglo doprineti većoj potražnji za novim kadrovima za određene poslove. Posle eksperimenta u domu za starije osobe, nezavisna komisija će doneti odluku o eventualnom uvođenju iste prakse u celoj Švedskoj.

Inače, još pre nekoliko meseci švedska vlada je isti eksperiment otpočela sa državnim službenicima u Geteborgu, kako bi se ispitalo da li takva praksa povećava produktivnost zaposlenih, tako da oni ovog leta rade šest umesto uobičajenih osam sati dnevno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.