Sve tužbe na rad izvršitelja odbačene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2015, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve tužbe na rad izvršitelja odbačene

Tokom 2014. privatni izvršitelji imali su između 100 i 150 hiljada predmeta koji se većinom odnose na komunalna potraživanja. Brojku od 200 pritužbi građana na njihov rad, u Komori izvršitelja Srbije smatraju zbog toga zanemarljivom. Međutim, nije zanemarljiva činjenica o tome da li je bilo propusta u radu izvršitelja, jer o njima odlučuje predsednik Komore i Komisija, koju delom čine opet izvršitelji.

Nebojši Kokoviću iz Novog Sada izvršitelj je rešenja o preostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << troškovima izvršnog postupka zakačio na vrata stana. Nakon povratka sa puta, u papirima je video da je izvršitelj naplatio i 1.800 dinara za zahtev iz RFZO-a za podatke o zaposlenju, o kojem Koković tvrdi da do tada nikad nije bio obavešten. Žalio se Komori izvršitelja Srbije, ali je njegova pritužba odbijena kao neosnovana, a odluku o tome donela je predsednica Komore.

"Bilo je ovako zakačeno, komšija kaže vide ti se svi mogući tvoji podaci, ime, prezime, matični broj, kome si dužan, koliko si dužan i to već danima stoji tu. 2.30 3.36 – za ovo su rekli da imaju prava da pribiju i da je to u skladu sa zakonom, za ovaj zaključak drugi su mi rekli da su ga poslali, ja sam tražio uvid u spise da mi pokažu dostavnicu da su to slali, nisu mogli da je nađu", rekao je Koković za RTV.

O tome da li je bilo propusta u radu izvršitelja odlučuje petočlana disciplinska komisija koja, ukoliko utvrdi odgovornost izvršitelja može da ga opomene, novčano kazni ili zabrani dalji rad. Prošle godine oko 200 građana uputilo je pritužbu na rad izvršitelja, ali je svaka od njih odbijena. Razlog za to može biti to što komisiju čine sudije, zaposleni u ministarstvu pravde i izvršitelji.

"Sve pritužbe su odbijene kao neosnovane, s obzirom na to da je proverom u predmetima izvršitelja utvrđeno da su dostavljanja izvršena prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenu odnosno, da su troškovi obračunati shodno pravilniku o tarifi rada izvršitelja", rekao je zamenica predsednice Komore Srbije Svetlana Manićč

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih je navela da se građani žale na dostavu tvrdeći da se u velikom broju slučajeva ona i ne pokuša.

"Zapravo rešenja, odnosno zaključak, nađu na oglasnoj tabli suda a da nije ni pokušana dostava, tako da građani nisu u prilici da prigovaraju", rekla je ona.

U Komori kažu da se broj žalbi građana u prošloj godini povećao u odnosu na 2012. i 2013. godinu, a do polovine februara 2015. primili su 35 pritužbi. A ako je verovati statistici i one će najverovatnije biti odbijene. Građanima preostaje da pravdu zatraže na sudu, kao što je to učinio Nebojša Koković koji je podneo krivičnu prijavu protiv izvršitelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.