Svaki treći vukovac

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki treći vukovac

Od 30 učenika društveno-jezičkog odeljenja Gimnazije “20. oktobar” u Bačkoj Palanci, 25 su odlični, a 12 sa svim peticama.

Đaci ovog odeljenja bili su najbolji još na upisu u Gimnaziju, kad je od 100 mogućih bodova najmanji pojedinačan rezultat bio 92,5 bodova, a nisu posustali ni kasnije tokom školovanja, sve do mature. Kažu da su za takav uspeh svakodnevno mnogo radili, ali su nalazili vremena i za omiljene sekcije, sportske terene, neki su boravili u Petnici, drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Švajcarskoj, imali su vremena i za biblioteku i diskoteku.

Uče nemački, španski i engleski, a neki se pomalo služi i slovačkim i mađarskim jezikom. Učestvovali su na prestižnom takmičenju iz opšte kulture FIMEK i došli do finala. Imaju svoje školsko pozorište, neki su na putu da budu novinari - imaju i list, pišu i objavljuju pesme, sportom se pomalo bave svi.

Poezija

Kristina Dorić je već u trećem razredu izdala svoju prvu poetsku knjigu “Sebe mi vrati”. Često nastupa sa drugom iz razreda Nikolom Borkovićem, koji je prati na gitari.

Posebno vredna je dramska sekcija, a “prvakinja” ovog malog pozorišta Milica Ranisavljev planira da upiše Akademiju.

- Oduševljena sam izborom pozorišnih komada i čarolijom pozornice - kaže ona. Grupa učenika ovog odeljenja istakla se u projektu “Živeti tolerantno” u selu Pestaloci u Švajcarskoj.

- Tamo smo, družeći se sa vršnjacima iz Belorusije, promovisali Bačku Palanku kao tolerantnu sredinu. Od tada, poseta ovom selu je postala tradicija, pa su učenici naše gimnazije tamo svake godine - kaže urednik školskog lista i budući novinar Stefan Guslov. Koliko se Palančanima dopao metod učenja na Zapadu govori i činjenica da se Tijana Lajić, bivša učenica društveno-jezičkog smera, odlučila da četvrtu godinu završi na razmeni u Nemačkoj.

Mozgalice iz Petnice

Dunja Ilić, Milana Veljko i Isidora Milošev bile su u Istraživačkoj stanici Petnica. Kažu da su tamo upoznale mnogo pametnih ljudi i bavile se zanimljivim temama.

Odbojkašice

Maturanti imaju i uspešne sportiste. Odbojkašice su nekoliko puta bile prvakinje opštine.

- To su zaista bila nezaboravna i zabavna iskustva - kaže najbolja među njima Bojana Jeličić.

Samo da se ne raspu po svetu

Već su svi izabrali studije i gde god budu biće uspešni. Samo kad se ne bi rasuli po svetu - kaže razredna Manja Leskov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.