Svaka četvrta devojčica potencijalna žrtva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka četvrta devojčica potencijalna žrtva

Prema istraživanju Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih u Novom Sadu, svaka četvrta devojčica uzrasta do 14 godina spremna je da ode na sastanak sa nekim koga je upoznala na internetu preko društvenih mreža. To znači da je svaka četvrta devojčica potencijalna žrtva pedofilije i trgovine ljudima.

Internet je prirodno društveno okruženje dece i mladih i ono što postoji u realnom svetu, prenosi se i na virtualni i obrnuto. "Sajber buling" ili nasilje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << internetu je u porastu, deca su žrtve, ali i zlostavljači. Veća je mogućnost da se spreči i suzbije, ako dete ima podršku porodice i ako u svojoj školi u okviru radionica dobija odgovarajuće informacije.

"Osnovni simptom je promena ponašanja, povlačenje u sebe, promena stila oblačenja, dete počinje da sluša drugačiju muziku. Žrtve nasilja mogu i same da postanu agresivne i to agresivne u okviru svoje porodice", kaže za RTV psihološkinja Sanja Negovanović iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Prema podacima Majkrosofta, 70 odsto građana Srbije je informatički nepismeno. Imamo više od 3,5 miliona naloga na Fejsbuku, problem je što su vlasnici tih naloga najčešće maloletna lica.

Među njima ima čak i devetogodišnjaka koji su izuzetno aktivni na društvenim mrežama. Uočeno je da devojčice već u sedmom razredu osnovne škole "kače" na svoj profil provokativne fotografije i imaju i po nekoliko hiljada virtualnih prijatelja. Roditelji bi morali da shvate kakvom su riziku deca izložena na internetu, kao i da kontrolišu njihovu aktivnost na društvenim mrežama.

"Dete nikad ne sme da zna koliko vi ne znate. Svest da mama i tata ne znaju o tome i da ih to ne interesuje, pruža detetu mogućnost da radi tamo šta želi", upozorava kriminloškinja Biljana Kikić Grujić iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih.

Ako postanu žrtve zlostavljanja, deca mogu da se obrate za pomoć roditeljima, učitelju, razrednom starešini, nastavnicima, ili psihologu, koji će im pomoći da se taj problem reši.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.