Studenti za bezbedniji saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2015, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti za bezbedniji saobraćaj

U Kampusu novosadskog Univerziteta juče je manifestacijom obeležen Dan prevencije povreda u saobraćaju. Manifestaciju su organizovali Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, u saradnji sa Kliničkim centrom Vojvodine i gradskim Crvenim Krstom.

U Kampusu, tik iza Zavoda, za studente je organizovana obuka o tome kako da pruže prvu pomoć nekome ko nastrada u saobraćaju. Mogli su da isprobaju pijane naočare ali i nauče kako da daju veštačko disanje nekome ko je životno ugrožen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Direktor Zavoda Veselin Dickov rekao je za O radio da su upravo studenti najugroženiji kada se radi o povredama u saopbraćaju.

“Populacija između 19. i 27. godine je upravo ta koja je najugroženija. Mi apelujemo na sve studente, kako novosadskog tako i svih ostalih privatnih univerziteta, da budu samosvesni čim sednu za volan. Bitna je trezvenost i da ne koriste bilo kakve psihoaktivne supstance, jer je njihovo korišćenje preduslov za nebrigu, a bez njih lako možemo da sprečimo bilo kakve povrede”, kazao je Dickov.

Stručni saradnik u Crvenom krstu Dejan Vučković studentima je pokazao neke od osnovih tehnika za prvu pomoć nastradalima. Prema njegovim rečima, Crveni krst u Novom Sadu obučava zaposlene i vozače o prvoj pomoći i zainteresovani se mogu prijaviti u Pionirskoj ulici broj 12, ili na telefon 063/10-18-807. Obuka iz prve pomoći za vozače traje osam časova i obavlja se po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, a obuka za zaposlene po Zakonu o zdravlju i bezbednosti na radu i traje 12 časova”, kazao je Vučković.

Član gradskog veća za saobraćaj i puteve Nemanja Vukčević dodao je da je u Novom Sadu bezbednost u saobraćaju napredovala i da statistički pokazatelji govore o tome da je smanjem broj smrtnosti, ali da ipak ima prostora za poboljšanje.

“Uvek ima prostora za napredak. Posebno sada, kada je počela sezona bicikala i motora. Svi zajedno treba da radimo na toj bezbednosti i u tome i jeste važnost ovakvih događaja, kako bi građani sami, zajedno sa udruženjima, pokazali da imaju samosvest”, kazao je Vukčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.