Stogodišnjica božićnog primirja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2014, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stogodišnjica božićnog primirja

Na Božić prve godine Prvog svetskog rata na zapadnom frontu odigralo se nezvanično primirje, kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji.

"Celom dužinom naših linija... Škoti i Huni su se spontano bratimili", pisao je 25. decembra 1914. svojoj majci poručnik Edvard Hjuls.

"Da sam to video u bioskopu, zakleo bih se da je nameštaljka", dodao je on u svom pismu.

Stogodišnjica tog događaja, zabeleženog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Velikom ratu, proslavljena je juče u Velikoj Britaniji kao trijumf ljudskosti nad krvoprolićem u koje je Evropa tada bila utonula. Bio je to dan kada su se, nakon četvoromesečnog međusobnog ubijanja, zaraćeni vojnici sreli, skupa pevali božićne pesme, razmenili poklone i odigrali fudbalsku utakmicu na ničijoj zemlji.

Manje je poznato da su neki britanski vojnici kasnije kažnjeni zbog "druženja sa neprijateljem".

Oni koje je dotad metak zaobišao, provešće još tri Božića u rovovima, ali više neće biti sličnih primirja. Prvenstveno zbog mržnje koja će eskalirati sa ratnim užasima, ali i zbog odluke generala da spreče ovakva "zbližavanja" iz straha da bi to moglo da utiče na borbeni moral.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sto godina od božićnog primirja

Izvor: Radio 021, 25.Dec.2014

Na Božić prve godine Prvog svetskog rata na zapadnom frontu odigralo se nezvanično primirje, kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na ničijoj zemlji..."Da sam to video u bioskopu, zakleo bih se da je nameštaljka", pisao je 25. decembra 1914. svojoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.