Stepanovićevo ne zaboravlja Milunku Savić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stepanovićevo ne zaboravlja Milunku Savić

Našoj poznatoj heroini iz Prvog svetskog rata, dobrotvorki i humanistkinji Milunki Savić, otkrivena je spomen  tabla u Stepanovićevu, na kući u kojoj ježivela. U spomen-sobi, otvorenoj njoj u čast, Milunka se našla među mnogim znamenitim imenima koja  su obeležila istoriju srpskog društva. 

Milunka Savić, žena je sa najviše odlikovanja u srpskoj istoriji ratovanja.

Borila se na mnogim frontovima u Prvom svetskom ratu, u Drugom je osnovala bolnicu u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je lečila ranjene. Pored svoje dece, usvajala je tuđu- nezbrinutu. Živela je u Stepanovićevu, nadomak Novog Sada, gde je na kući u kojoj je boravila otkrivena ploča sa njenim imenom, a polaganjem venaca na spomenik "Otac, sin i unuk", obeležen je i dan Stepanovićeva.

"Grad Novi Sad će uvek pomagati i davati podršku tim projektima. Ponosan sam na ljude koji su inovativni i koji razmišljaju o bitnim stvarima, datumima. Znam da se od toga ne živi, ali ako zaboravimo ko smo i šta smo nećemo znati ni kuda treba dalje da idemo", kaže Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Članovi Saveta Mesne zajednice Stepanovićevo i Udruženja građana "Branik" obnovili  su sećanje na Milunku Savić, otvorivši i spomen-sobu, njoj u čast.

"Mi smo joj zahvalni, ulica nosi ime njeno, u kući u kojoj je živela danas smo postavili ploču, tako  da nam je jako drago", kaže Veljko Abramović.

Miroslav Stojiljković iz Udruženja "Branik", dodaje da Stepanovićevo postavljanjem ovog spomen obeležja odaje počast Milunki Savić i daje primer budućim generacijama.

Milunki u čast, članice Udruženja žena iz Karavukova i Stepanovićeva organizovale su izložbu rukotvorina i pripremile specijalitete domaće kuhinje. U osnovnoj školi Aleksa Šantić održana je tribina na kojoj se govorilo o Milunkinoj hrabrosti i humanosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.