Stefan Janjić: Stipendista magazina NIN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan Janjić: Stipendista magazina NIN

"Janjićev sinopsis nagoveštava suptilnu i preciznu obradu istorije kao teksta i ljudske sudbine kao zapleta izgubljenog u istoriji ratovanja i razaranja", ovako je žiri magazina NIN obrazložio odluku nagrađivanja Stefana Janjića za izuzetan roman u nacrtu.

Janjićev roman koji prema uslovima konkursa treba da se objavi u narednih godinu dana, nosi zgodan naziv "Centimetar beline pod fusnotom". Koristeći neiscrpnu temu ljudskih sudbina u očaju rata, on novinarski novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavlja kroz posledice ratnih sukoba devedesetih.

"Priča govori o studentu medicine, koji nakon što se useli u stan preminulog novinara počinje da istražuje njegove mehanizme krivotvorenja sudbina pokrenute u cilju objektivnog izveštavanja. U rubrici „Crni odjeci" priče o žrtvama rata u Bosni i Hercegovini dopunjavane su u skladu sa maštom novinara Nikole Nenadovića, da bi ih on potom falsifikovao uz pomoć autentičnih podataka", stoji kratko opis nacrta njegove knjige u NIN-u.

Na pitanje kako se osećao nakon što je saznao za nagradu, u razgovoru na O radiju, Janjić je rekao da je to bio jedan od njegovih najsrećnijih dana u životu.

"Rezultati su zvanično objavljeno juče, ali sam ih ja saznao prošlog ponedeljka. Od 127 prijavljenih ja sam dobio jednu od dve ravnopravne nagrade".

O tome koliko mu znači ova nagrada, Janjić je ispričao kako nije mogao da veruje šta se dešava u momentu kada je dobio poziv, zbog čega je predstavnike NIN-a zamolio da ga nazovu pet minuta kasnije.

"Od tada živim u različitim intervalima sreće i zabrinutosti, jer sam svestan koliko je ovo značajno za moju buduću spisateljsku karijeru, ali i kolika je odgovornost preda mnom", ispričao je Janjić.

Iako ga čeka dosta posla oko pisanja romana, Janjić prvo želi da završi svoje master studije, nakon čega će se posvetiti i romanu.

Stefan Janjić je završio žurnalistiku na Odseku za medijske studije kao student generacije. Dobitnik je više nagrada za naučne radove i uspeh koji je postigao za vreme studiranja. Radi kao saradnik u Novosadskoj novinarskoj školi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.