Sremski Karlovci - prestonica kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremski Karlovci - prestonica kulture

Sremski Karlovci su jedan od bisera malih gradova koji se nalaze na obali najveće evropske reke Dunav. Dugoveke istorije, još iz daleke praistorije, pa preko Rimskog perioda, sa posebno zanimljivim Srednjim vekom, kada su Karlovci u pitanju – ali ono što je svakako za naše doba najznačajnije, i po čemu su Karlovci najpoznatiji, jeste njegova Novovekovna istorija.

U Sremskim Karlovacima, istorija i kultura nalaze se gotovo na svakom koraku. A prava istorija tog slavnog mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << – kako ističu poznavaoci – počinje sa okončanjem Velikog bečkog rata, 1699. godine, kada se 26. januara potpisao Karlovački mir.

Dolaskom Habzburške monarhije, i seobama Srba, Karlovci postaju politički, religijski, i obrazovni centar našeg naroda na ovim prostorima. Postaje most između naše i evropske moderne kulture.

Priča o kulturnom nasleđu Sremskih Karlovaca prevazilazi okvire kratkih televizijskih formi. A da biste zagrebali barem po površini, predlažemo da sami nađete zanimljivog i pouzdanog pripovedača, ili da se upustite u uzbudljivu bibliotekarsku avanturu.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.