Sremska Mitrovica dobija Sigurnu kuću za žrtve nasilja

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremska Mitrovica dobija Sigurnu kuću za žrtve nasilja

U Sremskoj Mitrovici biće sagrađena Sigurna kuća za žrtve nasilja, za čiju izgradnju je vojvođanska vlada obezbedila 5,5 miliona dinara, najavljeno je danas u Novom Sadu.

Ugovor o izgradnji Sigurne kuće, površine 300 kvadrata, koja će moći da primi 20 žena i dece su potpisali potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić.

Vasin je istakao da je vojvođanska vlada “pre nekoliko godina zacrtala da svaki okrug >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Vojvodini ima svoju sigurnu kuću” i da se današnjim potpisivanjem ugovora to i realizuje.

“Ovo je peta sigurna kuća, a četvrta po redu koju pravimo sa Fondom B92, i na dobrom smo putu da ovaj svoj cilj i realizujemo”, rekao je on, a saopštila je danas pokrajinska vlada.

Matić smatra da je smanjivanje broja slučajeva nasilja u porodici moguće samo uz pravovremene reakcije i žestoko kažnjavanje policije.

“Biće veliki izazov i da se institucije povežu u ovom važnom poslu, i da se napravi veliki iskorak ka prevenciji,... Reč je o tome da je potrebno reagovati mnogo pre nego što se dođe do tog drastičnog čina nasilja”, rekao je on.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić koji je podsetio da je svaka treća žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja u toku svog života.

“Nastavljamo vrlo energično akciju, koju smo započeli pre nekoliko godina, da premrežimo Vojvodinu mrežom sigurnih kuća”, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, ne mirimo se samo sa tim da lečimo posledice, već želimo da radimo i na sprečavanju uzroka koj idovode do prodičnog nasilja.

Pajtić je naveo i da zbog toga smo “obučili gotovo 3.000 žena i muškaraca u celoj Vojvodini, koji rade u policiji i tužilaštvu, zdravstvenim, socijalnim i obrazovnim institucijama, kako bismo se izborili efikasno sa ovim problemom”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sremska Mitrovica gradi kuću za žene žrtve nasilja

Izvor: Mondo, 03.Jun.2015

U Sremskoj Mitrovici biće sagrađena Sigurna kuća za žrtve nasilja, a za njenu izgradnju iz pokrajinskog budžeta je izdvojeno 5,5 miliona dinara...Foto: thinkstock/guliver/gettyimages..Ugovor o izgradnji Sigurne kuće, površine 300 kvadrata, koja će moći da primi 20 žena i dece su potpisali potpredsednik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.