Sporenja u Mađarskoj oko dvojnog državljanstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporenja u Mađarskoj oko dvojnog državljanstva

Odobravanje dodele mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku odvija se pod najstrožijom kontrolom državne uprave, a po potrebi i pod kontrolom policije i državne bezbednosti – proučio je u utorak zamenik mađarskog premijera, zadužen za nacionalnu politiku Žolt Šemjen u izjavi za agenciju MTI.

Kako prenosi portal "Vojvodina danas", reagujući na konferenciju za novinare opozicionih partija, Mađarske socijalističke partije (MSZP) i Demokratske koalicije (DK), >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zamenik mađarskog premijera je istakao su svi slučajevi zloupotrebe dodele dvojnog mađarskog državljanstva poznati javnosti, a oni koji imaju informacija o daljim zloupotrebama, dužni su da podnesu prijave.

Opoziciona Mađarska socijalistička partija je u utorak pozvala premijera Viktora Orbana da svog zamenika, Žolta Šemjena odmah razreši dužnosti zbog zloupotreba u sticanju mađarskog državljanstva.

Na konferenciji za novinare potpredsednica Demokratske koalicije Agneš Vadai istakla je da odbori za odbranu i nacionalnu bezbednost mađarskog parlamenta trebalo bi da se bave sa pitanjem kontrole sticanja mađarskog dvojnog državljanstva.

Ranije se u utorak na mađarskom portalu Index.hu pojavio članak u kojem se tvrdi da "ukrajinska mafija deli mađarsko državljanstvo na desetine hiljada", nakon što se "na dvojno mađarsko državljanstvo nadgradila neverovatna mafija" koja je uz falsifikovane papire omogućila Ukrajincima, Rusima i Srbima da dobiju mađarsko državljanstvo.

"Više ukrajinskih bandi i advokatskih kancelarija se bave sa ovim ogromnim biznisom" – kaže se u članku "Indeksa".

Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske izrazio je zaprepašćenje povodom pisanja "Indeksa", kao i zamenik državnog sekretara za nacionalnu politiku Tamaš Vecel (Wetzel Tamás) koji je putem agencije MTI najavio da će državni sekretarijat inicirati pravne korake protiv ovog medija uz očekivanje da će "Indeks" podneti dokaze za svoje tvrdnje.

Tamaš Vecel je ponovio da se tokom procene pravnih osnova za odobravanje mađarskog državljanstva nadležni službenici više puta kontrolišu znanje mađarskog jezika i da odbijaju one koji ne ispunjavaju uslove.

"Kod organa mađarske opšte uprave stiglo je više nagoveštaja da su stavljanje pod znak pitanja institucije sticanja mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku inicirale strane obaveštajne službe i političke stranke da bi zastrašili ljude sa pravom na dvojno državljanstvo i stekli političke poene" – rekao je Tamaš Vecel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska mafija omkogućava Ukrajincima, Rusima i Srbima da dobiju mađarsko državljanstvo

Izvor: Blic, 17.Sep.2014

Odobravanje dodele mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku odvija se pod najstrožijom kontrolom državne uprave, a po potrebi i pod kontrolom policije i državne bezbednosti – proučio je u utorak zamenik mađarskog premijera, zadužen za nacionalnu politiku Žolt Šemjen u izjavi za...

Nastavak na Blic...

Sporenja oko dvojnog državljanstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2014

Odobravanje dodele mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku odvija se pod najstrožijom kontrolom državne uprave, a po potrebi i pod kontrolom policije i državne bezbednosti – proučio je u utorak zamenik mađarskog premijera, zadužen za nacionalnu politiku Žolt Šemjen u izjavi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.