Spomenik Novaku Radoniću, drugo otkrivanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Novaku Radoniću, drugo otkrivanje

U Sremskoj Kamenici otkrivena je bista Novaku Radoniću, srpskom slikaru i piscu iz XIX veka. Pored toga što nas je svojim delima zadužio sve, spomenik se postavlja po drugi put.

Novak Radonić, srpski slikar i pisac rođen je u Molu 13. marta 1826, a preminuo u Sremskoj Kamenici 11. jula 1890. godine u kući Jovana Jovanovića Zmaja, u kojoj je i živeo. Bista ovom umetniku otkriva se po drugi put za nekoliko godiana, jer je prošli spomenik više puta bio oštećen. Baš zbg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog razloga ova svečanost je više bila apel da se prestane sa uništavanjem kulturnih, i spomenika uopšte

"Jako je teško stajati na mestu nekom i otvarati spomenik po drugi put. To je jako teško, i to je osećaj sramote koji jednostavno mi nedovoljno shvatamo", izjavio je na otvaranju Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje.

Prilaz platou na kojem je bista postavljena nije uređen. Na njemu nema trave, a spomenik se nalazi se na zemlji. Usled eventualnih padavina, bista Novaku Radoniću naći će se u blatu.

"Da ne pričam sada o ovom okolišu, koji je u nadležnosti Gradskog zelenila ili Nacionalnog parka, ne ulazim u detalje. Ali to je nekultivisana površina, i to je isto tako odraz našeg opšteg stanja", ocenjuje Aleksandar Čer, vajar, autor dela.

Prema njegovim rečima, drugo otkrivanje spomenika bilo bi i ranije, ali je mermerna ploča na kojoj bista stoji, pre nekoliko dana vandalskim činom slomljena. Ipak, na kraju "tema ove svečanosti bio je i sam Novak Radonić, čija je bista ovom prilikom i otkrivena".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.