Spektakl koji ne treba propustiti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2015, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl koji ne treba propustiti

U petak 20. marta mesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili delimično sunčev disk od naših pogleda. To će biti prava poslastica za astronome amatere, profesionalce i zaljubljenike u nebo.

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u Srbiji Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno.

Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dve minute i 45 sekundi.

Poslednje pomracenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vreme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe).

"Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona", stoji u izveštaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izveštaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 odsto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udeo dostiže 10,5 odsto.

"To će biti test bez presedana" koji će zahtevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u Nemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju. U Srbiji će uticaj pomračenja, pak, biti gotovo beznačajan jer je proizvodnja struje iz energije sunca još u povoju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.