Sneg štiti pšenicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2017, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sneg štiti pšenicu

Sa novim padavinama debljina snežnog pokrivača u Somboru dostigla je deset centimetara. Sneg će zaštititi ozime useve, ali oni koji su pšenicu kasno posejali strahuju od posledica niskih temperatura.

Zlatko Žarkovački posejao je jesenas 12 jutara pšenice. Setvu je završio prvih dana novembra pa ne strahuje za svoje useve.

"Pšenica je u dobrom stanju ušla u ove zimske dane. Bilo je golomrazice, ali ništa opasno. Snegu smo se obradovali, jer će dobro zaštititi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čak i one pšenice posejane van optimalnih rokova. Zaštitiće je sasvim pristojno. Ne kažem da neće biti nekih oštećenja, ali toga će biti više na ovim usevima koji su kasnije posejani", kaže on..

Međutim oni poljoprivrednici koji su, okasnili sa setvom pšenice razloga za strah imaju, jer će se neke njive morati i presejavati.

"Odraslih pšenica iz prvih rokova setve imamo samo trećinu od ukupno posejanih površina i mislim da se njima ništa loše neće desti pod ovim snegom. Za ove druge biće interesantno videti kako će izgledati kada se sneg otopi. Bojim se da će biti presejavanja useva", procenjuje Tomislav Lukić iz ZZ "Poljoprivrednik".

Na području Sombora, Apatina i Odžaka jesenas je posejano 31.000 pšenice i 3.700 ozimog ječma. To je za 20 posto manje nego lane. U optimalnim rokovima setve posejana je samo trećina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sneg pogoduje usevima, štiti od niskih temperatura

Izvor: Blic, 11.Jan.2017

Sneg je dobrodošao svim ozimim kulturama, jer će zaštititi useve od izuzetno niskih temperatura i dobro bi bilo da je došao dvadesetak dana ranije, izjavio je danas direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković...- U ovom trenutku postoji određena bojazan za našu pšenicu, ali onaj deo, koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.