Slovenački sud ukinuo presudu Janši

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2015, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački sud ukinuo presudu Janši

Slovenački ustavni sud ukinuo je presudu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila finske firme Patria i odredio da se postupak pred prvostepenim sudom u Ljubljani ponovi, prenose mediji.

Osuđujuće presude protiv Janše kao i još dvojice optuženih, bivšeg pripadnika slovenačke vojske Antona Krkoviča i preduzetnika Ivana

Črnkoviča se ukidaju i predmet vraća na ponovno odlučivanje sudu prvog stepena, navedeno je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju ustavnog suda, prenela je Hina.

Njih trojica su 2013. osuđeni na po dve godine zatvora i novčane kazne zbog navodnog primanja mita za kupovinu oklopnih vozila finske firme Patria, a tu je presudu prošle godine potvrdio i viši sud, odbacivši njihove žalbe, pa su na ustavnom sudu pokrenuli ustavnu tužbu.

Oni tvrde da nisu krivi i da im krivica u aferi Patria nije bila dokazana, a od samog su početka krivicu negirali i tvrdili da se radi o politički motivisanoj optužnici, navodi Hina.

Najnovija odluka ustavnog suda znači da Janša koji je u vreme izbijanja afere bio predsednik vlade, a prošle godine je izabran u parlament na listi Slovenske demokratske stranke neće morati nazad u zatvor iz kojeg je odlukom ustavnog suda kojem se žalio zbog procesnih propusta prošle godine pušten, a bio mu je vraćen i oduzeti poslanički mandat, prenela je Hina.

Premijer Miro Cerar je kazao da odluke sudova treba poštovati i da slučajevi kad viši sudovi poništavaju presude nižih nisu neobični.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sud ukinuo presudu Janši

Izvor: Radio 021, 25.Apr.2015

Slovenački ustavni sud ukinuo je presudu protiv bivšeg premijera Janeza Janše za korupciju u slučaju prodaje oklopnih vozila finske firme Patria i odredio da se postupak pred prvostepenim sudom u Ljubljani ponovi...Osuđujuće presude protiv Janše kao i još dvojice optuženih, bivšeg pripadnika...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.