Škotska ostaje u Velikoj Britaniji i dobija veća ovlašćenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotska ostaje u Velikoj Britaniji i dobija veća ovlašćenja

Prema ukupno prebrojanim glasovima sa 32 izborna okruga u Škotskoj, na referendumu je protiv nezavisnosti glasalo 55,3 ili preko dva miliona glasača a za nezavisnost 44,7 odsto, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Za pobedu na referendumu potrebno je bilo da jedna od dve strane dobije preko 1.825.828 glasova.

Grupa koja se protivi nezavisnosti je prema konačnim rezultatima dobila 2.001.926 glasova prema 1.617.989 koji su bili za nezavisnost.

Izlaznost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je bila 84,6 odsto.

Kampanja protiv nezavisnosti ima do sada više od 1.737.000 glasova a kampanja za nezavinsot oko 1.398.000.

Vođa kampanje za nezavisnost Škotske priznao poraz

Vođa kampanje za nezavisnost Škotske Aleks Salmond priznao je danas poraz svoje strane na juče održanom referendumu.

"Naš referendum bio je dogovoren i odobren proces. Škotska je u ovoj fazi odlučila da kaže 'ne' tome da postane nezavisna zemlja i ja prihvatam tu odluku", rekao je Salmond pred svojim pristalicama i pozvao celu Škotsku da "prihvati demokratsku odluku škotskog naroda prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Prema zvaničnim podacima sa prebrojanog 31 od 32 okruga protivnici nezavisnosti osvojili su 55,42 odsto glasova a oni koji su za nezavisnost 44,58 glasova. To je 1.914.187 glasova za stranu koja je za to da Škotska ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Salmond je rekao da Škotskoj pripada velika zasluga za proces kojim je doneta odluka i da je izlaznost od 86 odsto jedna od najvećih u demokratskom svetu, na bilo kojim izborima ili referendumu u istoriji.

Salmond je završio govor rekavši: "Idemo dalje kao jedna nacija".

Darling:Monumentalan dan za Škotsku

Vođa kampanje "Bolje zajedno" za ostanak Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva Alister Darling izjavio je danas da su glasači "izabrali jedinstvo umesto podele", na referendumu na kome se protiv nezavisnosti izjasnilo 54 odsto glasača.

"Danas je monumentalan dan za Škotsku i za Ujedinjeno kraljevstvo u celini", rekao je Darling.

Kampanju protiv nezavisnosti podržale su tri tradicionalne britanske partije, konzervativna, liberalno demokratska i opoziciona laburistička.

Kako navodi agenciji AP rezultat će poštedeti britanskog premijera Dejvida Kamerona istorijskog poraza.

Ovakvim ishodom glasanja Velika Britanija neće izgubiti veliki deo svoje teritorije i naftne rezerve i neće morati da traži novu bazu za svoj nuklearni arsenal koji se sada nalazi u Škotskoj. Gubitkom Škotske takođe je Velika Britanija mogla da izgubi uticaj u međunarodnim institucijama uključujući i Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, piše AP.

Odluka takođe znači da Britanija može da izbegne produžen period finansijske nesigurnosti koju su predviđali neki ukoliko se Škotska odvoji.

Kameron obećao veća ovlašćenja svim entitetima u Britaniji

"Kako će građani Škotske dobiti veća ovlašćenja da uređuju svoje poslove, sledstveno tome i građani Engleske, Velsa i Severne Irske moraju da dobiju veća ovlašćenje", rekao je Kameron.

On je naveo da će, kako je obećao pre glasanja, Škotska dobiti veća ovlašćenja u oblasti ubiranja poreza, potrošnje i socijalnih davanja.

Dogovor će biti usaglašen do novembra, a predlog zakona bi trebalo da bude u parlamentu do januara.

Kameron je izjavio i da je pitanje nezavisnosti Škotske rešeno na duži vremenski period, tokom, kako je rekao perioda života jedne generacije, nakon što su se birači jasno izjasnili da žele da ostanu deo Velike Britanije.

"Ne može biti nikakvih sporova niti repriza, čuli smo volju škotskog naroda", rekao je Kameron novinarima ispred svoje kancelarije u Londonu.

Skok vrednosti funte

Britanska funta je jutros porasla na dvogodišnji maksimum prema evru, ostvarivši takođe skok vrednosti prema dolaru, pošto su preliminarni rezultati pokazali da Škotska ostaje u sastavu Velike Britanije.

U ranom trgovanju u Tokiju, evro je pao na 0,7809 funti sa jučerašnjih 0,7882 funte i na najniži nivo od jula 2012. godine, jer su trgovci pozdravili rezultate koji su ukazali na poraz tabora za nezavisnost Škotske, prenosi agencija Frans pres.

Funta je porasla na 1,6522 dolara, najviši nivo od početka septembra prošle godine, dok je prema jenu porasla na šestogodišnji maksimum od 180,16 jena.

U protekloj sedmici, funta se suočila sa rasprodajom, nakon što su ankete javnog mnjenja pokazale da je većina Škota za napuštanje 307-godišnjeg saveza sa Velikom Britanijom.

"Dok očekujemo popodne i konačne rezultate škotskog referenduma, funta implicira da će pobediti tabor koji se zalaže za ostanak Škotske u sastavu Velike Britanije", navodi se u saopštenju Nacionalne banke Australije.

Mediji: Britanija je sada bezbedna, ali na "aparatima"

Britanski mediji danas ocenjuju da je opredeljenje Škota da ostanu u sastavu Britanije donelo olakšanje mnogim stanovnicima ostrva, ali upozoravaju da je referendum o nezavisnosti otvorio novo poglavlje u odnosima u tri veka dugoj uniji.

Mediji ocenjuju da je visoka izlaznost penzionera - jedine starosne grupe koja je većinom glasala za ostanak u Britaniji, obezbedila zemlji da opstane.

List "Ekonomist" ocenjuje da je britanska država "preživela, ali da se nalazi na aparatima za veštačko disanje".

"Zastava Unije će i dalje da se vijori. Škoti su glasali juče da ostanu u sastavu Britanije. Time su osigurali nastavak države koja je oblikovala moderni svet. Oni su, takođe, sačuvali britanski identitet koji više od trećine Škota, Engleza, Velšana i stanovnika Severne Irske smatraju veoma važnim", navodi "Ekonomist".

Međutim, list upozorava da je samo 200.000 glasova u prilog nezavisnosti nedostajalo da "ove dragocene vrednosti budu oštećene ili uništene, a i Britanija sa njima".

"Ekonomist" podseća da je britanski premijer Dejvid Kameron obećao da će u narednih devet meseci da traju pregovori oko budućeg ustavnog uređenja.

"Pregovori dve strane će biti teški i možda dogovori oko ustavnog uređenja neće biti postignuti, ali do toga mora da dođe, jer Britanija zavisi od toga", upozorava list.

"Milion Škota je glasao za izlazak iz Unije, iako su znali da će možda zbog toga biti siromašniji. Jedino ih je visoka izlaznost škotskih penzionera osujetila. To je, u noći velikog olakšanja za mnoge Britance, zaista šokantno. To znači da je britanska država preživela, ali da je ostala na aparatima za veštačko disanje", zaključio je "Ekonomist".

"Britanija je bezbedna pošto je Škotska odbacila nezavisnost" - naslov je londonskog "Telegrafa".

"Telegraf" prenosi reči škotskog premijera Aleksa Salmonda da, u ime škotske vlade, prihvata rezultate referenduma, ali i da se obavezuje da će konstruktivno da radi u interesu Škotske i ostatka Kraljevstva.

"Izlazak od 86 odsto je najveći u demokratskom svetu na bilo kojim izborima ili bilo kom referendumu u istoriji. Ovo je bio trijumf demokratskog procesa i učestvovanja u politici", rekao je Salmond i najavio da će u toku današnjeg dana da održi pres konferenciju.

Britanski "Dejli mejl" prenosi da je "Škotska rekla - ne", a da su rezultati referenduma izazvali "ustavni zemljotres" u zemlji.

Brisel pozdravio rezultate referenduma

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je danas odbacivanje nezavisnosti Škotske na referendumu i ocenio da je to dobra odluka za Evropu.

"Pozdravljam odluku škotskog naroda da ostane u zajednici sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Taj rezultat je dobar za ujedinjenu, otvorenu i snažniju Evropu, što podržava Evropska komisija", saopštio je Barozo.

Evropska komisija je takođe pozdravila činjenicu da su vlada i škotski narod tokom debate o referendumu stalno potvrđivali svoje evropsko opredeljenje.

Barozo je obećao da će Komisija nastaviti konstruktivan dijalog sa škotskom vladom u oblastima koje su važne za budućnost Škotske, kao što su zapošljavanje, privredni rast, energetika, klimatske promene, životna sredina i poboljšanje regulative.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je takođe pozdravio "ne" na jučerašnjem referendumu u Škotskoj.

"To je dobra odluka u vremenima kada je ostanak zajedno suočen sa izazovima", naveo je Šulc u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Darling:Monumentalan dan za Škotsku

Izvor: Akter, 19.Sep.2014

Vođa kampanje "Bolje zajedno" za ostanak Škotske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva Alister Darling izjavio je da su glasači "izabrali jedinstvo umesto podele"..Na referendumu se protiv nezavisnosti izjasnilo 54 odsto glasača..."Danas je monumentalan dan za Škotsku i za Ujedinjeno kraljevstvo u celini",...

Nastavak na Akter...

Škoti rekli ne nezavisnosti, veća ovlašćenja entitetima u Britaniji

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2014

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je danas da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja, nakon što su se građani Škotske izjasnili da neće okončati savez sa Britanijom i osnovati nezavisnu državu..."Kako će građani Škotske dobiti veća ovlašćenja da uređuju...

Nastavak na Radio 021...

(VIDEO) PREMIJER ČASTI: Kameron obećao veća ovlašćenja svim entitetima u Britaniji

Izvor: Kurir, 19.Sep.2014

Pored Škotske, koja ipak ostaje u uniji, i Engleska, Severna Irska i Vels dobijaju veća ovlašćenja, kaže Dejvid Kameron..LONDON - Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron obećao je danas da će svim entitetima koji čine tu zemlju dati veća ovlašćenja pošto su se građani Škotske izjasnili...

Nastavak na Kurir...

Španiju usrećio rezultat referenduma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2014

Španija je "veoma srećna", jer su se građani Škotske izjasnili da ne žele da se otcepe od Velike Britanije, izjavio je danas premijer Španije Marijano Rahoj..."Mi smo veoma srećni što Škotska ostaje sa nama", poručio je Rahoj u snimljenoj video poruci, ocenivši da je rezultat glasanja pozitivan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Škotska nakon referenduma očekuje veću autonomiju

Izvor: EurActiv Srbija, 19.Sep.2014

Škotska se izjasnila protiv nezavisnosti na referendumu 18. septembra i britanski premijer Dejvid Kameron može da odahne - Ujedinjeno Kraljevstvo je sačuvano, britanska zastava neće morati da se menja i bojazni britanske kraljice su razvejane. Medjutim, to olakšanje će biti kratkotrajno jer će...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Škotsko pitanje rešeno, za sada

Izvor: Danas, 19.Sep.2014

Edinburg, London, Brisel, Madrid - Škotska je na referendumu većinom glasala za to da ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno protiv nezavisnosti. Prema zvaničnim podacima, objavljenim juče, protiv nezavisnosti glasalo je 55,3 odsto glasača (2.001.926), a za 44,7 odsto (1.825.828). Izlaznost...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.