Sindikati protiv smanjenja plata u prosveti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati protiv smanjenja plata u prosveti

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražili su danas da se na obrazovanje ne odnosi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru.

"Ne prihvatamo nikakvo smanjenje plata u prosveti, jer su plate ionako ispod republičkog proseka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je na minimalcu", kazao je danas predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Prema njegovim rečima, prosečna zarada u prosveti je oko 43.000 dinara. Taj prosek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << popravljaju plate u visokom obrazovanju, pošto, kako je naveo, u srednjim i osnovnim školama zarade ne premašuju 40.000 dinara.

Pavlović je kao jedan od zahteva naveo i da ukoliko smanjenje plata bude neminovno, vlada precizira koliko će ono trajati.

"Zahtevamo da potpišemo protokol u kojem ćemo definisati vreme smanjenja plata, jer ozbiljna država mora da ima opcije koliko će koja mera da traje", rekao je Pavlović.

On je rekao da će se tek nakon što vlada zvanično saopšti mere štednje, sindikat izjasniti o daljim koracima i mogućem štrajku.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković smatra da problemi u obrazovanju ne leže u prosvetnim radnicima, već u korupciji, pre svega, među direktorima škola.

"Javna je tajna da radno mesto u prosveti košta od 5.000 do 10.000 evra", kazao je Brajović.

Sindikati se, između ostalog, zalažu za smanjenje administracije u školama, transparentnost zapošljavanja, kao i da liste viškova budu objavljene na sajtovima školskih uprava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sindikati protiv smanjenja plata u prosveti

Izvor: Akter, 16.Sep.2014

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražili su danas da se na obrazovanje ne odnosi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru.."Ne prihvatamo nikakvo smanjenje plata u prosveti, jer su plate ionako ispod republičkog proseka, a oko 15.000 zaposlenih u obrazovanju je..na...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.